Na hlavný obsah

Vyliečili HIV pozitívneho pacienta. Odborníci upozorňujú, že liečba nie je pre každého

Pacient podstúpil transplantáciu kostnej drene.

Vyliečili HIV pozitívneho pacienta. Odborníci upozorňujú, že liečba nie je pre každého
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Potvrdili piaty prípad úplného vyliečenia človeka s vírusom HIV. Správa, ktorá obletela svet, u mnohých pacientov vzbudila nádej. Odborníci však krotia očakávania. Liečba, ktorá v tomto prípade zabrala, sa totiž nedá aplikovať na každého.

Výskyt HIV infekcie na svete je dlhodobo veľmi vysoký a v mnohých krajinách stúpa, vrátane Slovenska. „Od roku 2018 máme viac ako 100 nových prípadov HIV infekcie ročne. Doteraz máme od začiatku sledovania takmer 1 500 potvrdených prípadov HIV,“ hovorí Alexandra Bražinová, epidemiologička LF UK a ÚVZ SR.

Vo svete sa však už piaty človek z HIV vyliečil. Ide o 53-ročného muža z Düsseldorfu. Ani štyri roky po tom, čo prestal brať lieky proti HIV, nemá v tele známky tohto vírusu. Úspech je v tom, že podstúpil transplantáciu kostnej drene. Mal rakovinu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Procedúra, ktorá je pred transplantáciou kostnej drene vedie k tomu, že sa zničia všetky bunky vrátane vírusu HIV, na druhej strane je to falošná nádej pre niektorých pacientov, ktorí by chceli, aby sa im niečo také urobilo,“ upozorňuje Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov.

A to preto, že liečba, ktorú používajú po transplantácii, je oveľa toxickejšia ako štandardná liečba proti HIV. Podľa lekára, vírus, okrem ojedinelých prípadov, nevieme z tela dostať, no vďaka liečbe žijú HIV pozitívni ľudia rovnako dlho ako tí negatívni.

Sociálne dosahy ochorenia

„Úspešnosť liečby závisí od toho, ako je ten vírus citlivý na antivirotiká a ako vieme dosiahnuť potlačene vírusu. Ak toto dosiahneme, ten vírus potom nepoškodzuje imunitný systém,“ vysvetlil Jarčuška.

Liečba zaberá takmer u všetkých pacientov. Aj preto obavy v súvislosti s liečbou nepatria medzi hlavné problémy HIV pozitívnych ľudí. Viac ich trápia sociálne dosahy ochorenia.

„Často sa stretávajú s diskrimináciou a predsudkami, často je to spojené práve s diskrimináciou v prístupe k zdravotnej starostlivosti. Lekári ich buď odmietajú prijať alebo skrátka si vymyslia iný dôvod, aby ich nemuseli vyšetriť.

Treba však zdôrazniť, že pacienti, ktorí sa liečia, majú tak nízke hladiny vírusu, že sú neinfekční. A preto obavy z nakazenia sa, nie sú namieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet