Na hlavný obsah

Výpadky dodávok cukru sa neočakávajú, tvrdia pestovatelia

Sebestačnosť v jeho produkcii je na úrovni 90 %.

Výpadky dodávok cukru sa neočakávajú, tvrdia pestovatelia
Na snímke pestovanie cukrovej repy na poli Poľnohospodárskeho družstva Abrahám v okrese Sereď. Foto: TASR

Výpadky v zásobovaní cukru na trhu nehrozia, potvrdili to pestovatelia a producenti cukru. V utorok (7. 2.) o tom informovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

O čo najväčšiu sebestačnosť producenti a pestovatelia zabojovali v cukrovarníckej kampani 2022/2023. Zapojilo sa do nej 215 slovenských pestovateľov cukrovej repy a dvaja producenti cukru. Po aktuálnej sezóne dosiahla sebestačnosť úroveň 90 %. Počas kampane sa spracovalo v oboch cukrovaroch spolu 1 088 857 ton cukrovej repy. Vyrobili z nej 151 472 ton cukru.

Nedostatok komodity pritom nehrozí ani napriek tomu, že sa nedosiahla stopercentná sebestačnosť v jej produkcii. Pod nižšiu výrobu cukru sa podpísalo najmä extrémne sucho, ktoré v roku 2022 trápilo pestovateľov na celom Slovensku. Situáciu nezjednodušila ani energetická kríza.

„Sucho spôsobilo, že priemerná úroda cukrovej repy bola v ostatnej cukrovarníckej kampani  na úrovni 55,76 ton na hektár. Aj napriek tomu môžeme povedať, že nižšia produkcia cukru ide na vrub počasiu, ktoré nevieme predvídať, a nie nesprávnym rozhodnutiam pestovateľov,“ uviedol Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Slovenska.

„Hoci sme nedosiahli 100% sebestačnosť v produkcii cukru, výsledok cukrovarníckej kampane skončenej len pred pár týždňami hodnotíme ako uspokojivý. Výpadky v zásobovaní trhu slovenským cukrom neočakávame. Je to mimoriadne pozitívna správa pre našich spotrebiteľov“, zhodnotil konateľ Slovenských cukrovarov s.r.o. v Seredi Adrián Šedivý.  

Žiadajú modernizáciu zavlažovania

Produkcia repy prechádza zložitým obdobím. A to najmä v dôsledku klimatických zmien a nutnosti vlahy pre repu. Potravinári považujú za kľúčové, aby sa jej pestovanie podporilo aj prostredníctvom modernizácie závlahových sústav. Poľnohospodári, ktorí mohli repu zavlažovať totiž dosiahli až 70-tonové úrody z hektára.

„Rovnako žiaduce je, aby sa produkcia repy aj naďalej podporila finančnými zdrojmi aj prostredníctvom Spoločnej poľnohospodárskej politiky, vďaka čomu sa pomôže v budúcnosti udržať sebestačnosť pre tento segment špeciálnej rastlinnej výroby na Slovensku,“ uzatvorila hovorkyňa SPPK Holéciová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika