Na hlavný obsah

Vyšetrovateľ žiada väzbu pre košického župana Rastislava Trnku

NAKA vzniesla obvinenia voči piatim osobám.

Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.Foto: TASR

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podal podnet na vzatie obvineného predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislava Trnku do väzby. Informovalo o tom Prezídium Policajného zboru na sociálnej sieti.

Príslušníci NAKA zasahovali v piatok (17. 2.) na východnom Slovensku v rámci akcie Valentín. Zadržali sedem osôb, pričom obvinenia vzniesli voči piatim z nich. Okrem Trnku obvinili aj Richard R., Martina S., Jána S. a Antona T. z pokračovacieho zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe.

Návrh na väzobné stíhanie podal vyšetrovateľ aj na Richarda R. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v súčasnosti nie je možné poskytnúť podrobnejšie informácie,“ uviedla polícia.

Podľa informácií RTVS by mala akcia súvisieť s kauzou predražených teplomerov. Počas pandémie Úrad KSK nakúpil približne 200 bezkontaktných teplomerov. Stáť mali zhruba 700 eur bez DPH, čo bolo dvojnásobne viac než napríklad v Banskobystrickom alebo Nitrianskom samosprávnom kraji.

Trnka vtedy vysokú cenu obhajoval vyššou kvalitou teplomerov. V čom mala byť ich kvalita vyššia však nikdy nespresnil. Úrad pre verejné obstarávanie vlani povedal, že kraj porušil zákon, lebo zákazku dal firme, ktorá zrejme nespĺňala potrebné požiadavky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko