Na hlavný obsah

Výstavba Industrial parku vo Valalikoch pri Košiciach ide podľa plánu

Slávnostným výkopom sa oficiálne začala jeho výstavba

Výstavba Industrial parku vo Valalikoch pri Košiciach ide podľa plánu
Výstavba Industrial parku vo Valalikoch pri Košiciach ide podľa plánu. Foto: RTVS

Výstavba Industrial parku vo Valalikoch pri Košiciach ide podľa plánu. Na mieste, kde sa už práce realizujú, má štát vykúpené pozemky a tiež všetky povolenia. Slávnostným výkopom sa v pondelok (20. 2.) oficiálne začala jeho výstavba.

Valaliky sa postupne stávajú sídlom moderných závodov. Len automobilka Volvo vytvorí v regióne okolo 12 000 pracovných miest.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Spolu s Volvom príde ešte množstvo dodávateľov, ktorí sú spojení priamo so závodom Volvo. V podstate budú mať priestor, ktorí bude povedzme za plotom a až zvyšok územia sa potom ponúka ďalším investorom. Je veľký záujem o východne Slovensko,“ uviedol Miroslav Durec, konateľ Valaliky Industrial Park, s.r.o.

Investícia sa nebude týkať len nových pracovných miest ale aj cestnej infraštruktúry. Vzniknúť má napríklad terminál integrovanej osobnej dopravy a posilnia sa aj vodovody či kanalizácie.

“Dôležitou správou je, že to posilní aj náš hrubý domáci produkt. Prínos investície má byť 1,3 percenta HDP. Zároveň bude generovať aj príjem do štátneho rozpočtu v objeme 150 až 180 miliónov eur,“ ozrejmil Eduard Heger (OĽANO), dočasne poverený predseda vlády SR.

Náklady na výstavbu automobilky presiahnu 1,3 miliardy eur. Ročne v nej plánujú vyrobiť až 250 000 elektro-automobilov.

Ľudia z regiónu už chodia na obecný úrad a pýtajú sa, kedy sa začne nábor.

“Hlavne sú to zamestnanci vo firmách, kde nie sú veľmi spokojní s platovými podmienkami. Spoločnosť VOLVO ešte na začiatku keď sem prišli, avizovali, že ten plat by mal byť minimálne na úrovni Volkswagen Bratislava,“ doplnil Štefan Petrík, starosta obce Valaliky.

Postupne sa začína budovať v rámci priemyselného parku trafostanica a robí sa príprava na zriadenie veľkého staveniska. Spustenie výroby prvých elektrických áut je naplánované v roku 2026.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny