Na hlavný obsah

Z vojnových zločinov na Ukrajine zatiaľ obžalovali 276 ľudí

Usvedčených bolo 26 jednotlivcov.

Z vojnových zločinov na Ukrajine zatiaľ obžalovali 276 ľudí
Vrecia s exhumovanými telami sú uložené vedľa seba v ukrajinskom meste Izium. Foto: TASR/AP

Ukrajinské súdy obžalovali za rok trvania ruskej invázie z vojnových zločinov takmer 300 osôb. Oznámila to vo štvrtok (23. 2.) ukrajinská prokurátorka Myroslava Krasnoborová, ktorá koordinuje prípady vojnových zločinov v Haagu. Informoval o tom denník The Guardian.

Krasnoborová konkretizovala, že usvedčených z vojnových zločinov bolo 26 jednotlivcov z celkového počtu 276 obžalovaných. Súdy uznali tieto osoby za vinné zo spáchania zločinov znásilnenia, vraždy, ostreľovania obytných budov, krutého zaobchádzania s civilistami či rabovania.

Od 24. februára 2022, keď Rusko zaútočilo na Ukrajinu, zaznamenali viac ako 71 000 údajných vojnových zločinov, uviedla prokurátorka. „Zverstvá a ničenie“ spôsobené Ruskom sú „kolosálne a stále pokračujú“, povedala na tlačovom brífingu.

„Masívne raketové útoky ničia civilnú infraštruktúru a mnohí ľudia tragicky prišli o život,“ povedala Krasnoborová. „Tieto škody nie je možné odčiniť, ale čo môžeme urobiť, je zabezpečiť, aby boli zodpovední postavení pred súd,“ zdôraznila.

The Guardian pripomína, že ukrajinským orgánom činným v trestnom konaní pomáhajú s vyšetrovaním vojnových zločinov desiatky krajín a inštitúcií. Kyjev v tejto veci apeluje na OSN, aby zriadila špeciálny tribunál. Rusko popiera, že by na Ukrajine páchalo zverstvá a útočilo na civilné ciele.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet