Na hlavný obsah

Majitelia psov z útulku by mohli dostať daňovú úľavu, bude o tom rokovať parlament

Chcú motivovať k uprednostňovaniu adopcie pred kúpou.

Majitelia psov z útulku by mohli dostať daňovú úľavu, bude o tom rokovať parlament
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za psa z útulku by majiteľ nemusel platiť daň. Skupina poslancov chce takto motivovať ľudí, aby dali prednosť adopcii pred kúpou a pomohli tak preplneným útulkom. Parlament o tom bude rokovať v marci.

Fenku – kríženca Dixi mala Lucia najskôr v dočasnej opatere, aby odbremenila jeden z útulkov. Neskôr sa rozhodla nechať si ju. Dnes sa spolu sťahujú do obce Malinovo, kde za ňu bude platiť aj daň.

Výška dane za psa je v každom regióne iná. V mestách si od vás vypýtajú dvoj až trojnásobne viac ako na dedine. Ak nechováte psa vonku ale v byte, aj poplatok zaňho je väčšinou vyšší. Ešte drahšie dane za psa majú oproti občanom podnikatelia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ak parlament schváli nový zákon, s týmito poplatkami sa môže rozlúčiť každý, kto si po septembri zoberie psa z útulku. „Možno toto je nejaký krok, ktorý pomôže ľudom ktorí sú nerozhodní či si majú kúpiť psíka alebo si majú zobrať z útulku. Aby nekupovali, aby adoptovali,“ myslí si poslankyňa Monika Kozelová.

„Ani mi nenapadla myšlienka, že by som si toho psíka mohla nechať. Ale samozrejme ako už je s vami, tak vám prirastie k srdcu a už zostane,“ skonštatovala Lucia, majiteľka psíka z útulku.

Útulky sú celoročne preplnené

Na Slovensku sa nachádza takmer šesťdesiat záchranných staníc a útulkov. Väčšina z nich je celoročne preplnená. V tom košickom dnes žije dvesto psov a nevedia prijať už ani jedného navyše. Veľkým problémom pre nich je, že záujem o adopcie sa vytráca.

„Myslím si, že veľa ľudí by to mohlo motivovať, ale tak to sa ukáže až keď to bude reálne. Prijímame okolo 500 psíkov za rok a adoptuje sa okolo 250-300. Každá jedna adopcia nám pomôže, uvolní miesto a vieme prijať iných psíkov z ulice, ktorí to potrebujú,“ podotkla ošetrovateľka psov Nikola Nikola Hegedüšová.

Ročne vyberie štát na daniach za psa takmer 250 000 eur. Majiteľom, ktorí ich majú z útulku, už dnes niektoré samosprávy poplatky odpúšťajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika