Na hlavný obsah

Zákony na ochranu životného prostredia nesmú škodiť ekonomike, upozorňujú zamestnávatelia

Reagujú na návrh novej legislatívy z dielne envirorezortu.

Zákony na ochranu životného prostredia nesmú škodiť ekonomike, upozorňujú zamestnávatelia
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Ochrana životného prostredia za cenu ohrozenia ekonomiky a schudobnenia ľudí nemá zmysel. V súvislosti so zákonom o zmene klímy a nízkouhlíkovej transformácii to uviedli Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ), Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) a Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD).

Inštitúcie napriek tomu považujú zodpovedný prístup k ochrane životného prostredia za správny a plne ho podporujú. Avšak upozorňujú, že prijímať zákony a opatrenia s takýmito negatívnymi dopadmi nemá zmysel.

„Od tohto zákona ako celku sa dištancujeme. Nemôžeme sa totiž podieľať na tvorbe legislatívy, ktorá zásadným spôsobom poškodí našu ekonomiku a zníži životnú úroveň našich obyvateľov,“ konštatujú zamestnávatelia v spoločnom stanovisku.

Tvrdia, že svojou nejednoznačnosťou a nevykonateľnosťou sa návrh zákona pridáva k nástrojom envirorezortu na byrokratické šikanovanie Slovenska.

Zväzy upozorňujú, že obdobné zásahy do fungovania domácej ekonomiky a priemyslu by sa nemali schvaľovať a prijímať pred parlamentnými voľbami.

„Očakávame, že táto kľúčová téma bude podrobne odborne prediskutovaná v pripravovaných volebných programoch jednotlivých politických strán tak, aby jednotlivé strany a politici získali k tejto dôležitej otázke vo voľbách jasný mandát,“ uzatvorili zamestnávatelia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko