Na hlavný obsah

Zamestnávatelia ostro kritizujú návrat tzv. obedov zadarmo

Myslia si, že ho štát bude financovať vyššími daňami.

Zamestnávatelia ostro kritizujú návrat tzv. obedov zadarmo
Ilustračná snímka zo školskej jedálne. Foto: TASR

Zamestnávatelia sa domnievajú, že štát chce získať prostriedky na tzv. obedy zadarmo pomocou zdaňovania vybraných sektorov ekonomiky. Toto konanie označili za krajne neprijateľné. Uvidela to v stredu (8. 2.) Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) vo svojom stanovisku.

Legislatívu ostro kritizuje, nakoľko ide o celoplošné opatrenie a nie o adresnú sociálnu pomoc.

„Napriek tomu, že ide o návrh zákona, ktorý bude mať nepochybne vplyv na verejné financie i podnikateľské prostredie, predkladatelia pozmeňovacieho návrhu si vyčíslenie konkrétnych  dopadov nechali pre seba. To vnímame ako do očí bijúci predvolebný populizmus,“ skonštatoval viceprezident RÚZ Róbert Spišák.

Predpokladajú, že zdroje na financovanie opatrenia bude štát chcieť získať na úkor domácich podnikov v podobe ďalšieho zaťaženia. Nešlo by pritom podľa nich o prvý prípad zavádzania nesystémových daní či odvodov, ktoré majú slúžiť na naplnenie štátnej kasy a financovanie opatrení, ktoré „politickým predstaviteľom získavajú volebné hlasy“.

Spišák ako príklad osobitých sektorových daní uviedol bankový odvod, daň z ruskej ropy či skokové zvyšovanie sadzieb odvodov pre regulované subjekty. Podľa neho sa zaviedli na financovanie protiinflačného balíčka. „Je neprijateľné, aby podnikateľský sektor sanoval úlohu štátu a donekonečna slúžil ako bezodná peňaženka politikov,“ podotkol Spišák.

RÚZ v stanovisku vyzýva politikov, aby skončili s „krátkozrakým populistickým konaním“ a „prijímaním zákonov na úkor podnikov a domácností.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika