Na hlavný obsah

Zastavili rezidentský program pre pediatrov. Tých je málo a majú vysoký vek

Rozhodnutie vyvolalo kritiku.

Zastavili rezidentský program pre pediatrov. Tých je málo a majú vysoký vek
Ministerstvo zdravotníctva zastavilo rezidentský program pre pediatrov. Foto: Unsplash

Ministerstvo zdravotníctva zastavilo rezidentský program pre viaceré špecializácie vrátane pediatrov. Rozhodnutie vyvolalo kritiku – podľa odborárov stúpne nezáujem mladých lekárov o pediatriu. Už teraz je pritom tých, ktorí sa venujú deťom a dorastu málo, navyše majú vysoký priemerný vek.

Rezort tvrdí, že rozhodnutie bude prehodnocovať a rezidentský program inovovať. Na jeho nedostatky upozornil v minulosti aj Najvyšší kontrolný úrad.

Ak sa mladý lekár zapojil do rezidentského programu mal istotu, že špecializačné štúdium v odbore pediatria dokončí bez zbytočných prieťahov. Výhodné to bolo aj pre nemocnice a ambulantných lekárov, štát totiž uhrádzal plat medika a tiež odmenu pre pediatra, ktorý sa mu venoval.

Ministerstvo program pozastavuje a tvrdí, že tak chce optimalizovať finančné zdroje. „Túto skutočnosť odkomunikovali so všetkými vzdelávacími ustanovizňami, ktorých sa to týka. Tie následne individuálne odkomunikovali so záujemcami o zaradenie do rezidentského štúdia do iných špecializačných odborov, že lekári stále majú možnosť zaradenia do iných špecializačných odborov mimo rezidentského štúdia,“ priblížila hovorkyňa Petra Lániková.

Dodáva, že ministerstvo má v legislatívnych povinnostiach uvedenú aj inováciu rezidentského štúdia. Takéto riešenie nedostatku lekárov predstavila ešte v roku 2014 vtedajšia ministerka Zuzana Zvolenská.

Visolajský: Je to časovaná bomba

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) však už o päť rokov neskôr skonštatoval, že to výsledky neprinieslo. Iné zistenie nemala ani druhá analýza z roku 2021. Tretina absolventov podľa štátnych kontrolórov ostala pracovať v Košiciach a Bratislave, čím sa nevyriešil regionálny nedostatok.

„Mladým doktorkám a doktorom je potrebné ponúknuť aj motivujúce sociálne benefity naviazané napríklad na stabilné pracovné miesto či bývanie. „Len vtedy budú ochotní vykonávať svoju lekársku ambulantnú prax vo všetkých regiónoch Slovenska,“ vyplýva zo zistení NKÚ.

Navýšenie kapacity lekárov pre deti a dorast je pritom potrebné v takmer všetkých regiónoch Slovenska. Ich priemerný vek je približne 62 rokov, najstarší pracujúci pediater má 93. Pozastavenie rezidentského programu stav ešte zhorší – tvrdí šéf lekárskych odborárov Peter Visolajský.

„Je to časovaná bomba, kde výborný systém pediatrie na Slovensku, ktorý je stále ešte pomerne funkčný, nám môže v krátkej chvíli skolabovať. Rezidentský program bol práve riešením tohto problému, kedy štát zasiahol tak, že stimuloval mladých lekárov, aby študovali pediatriu,“ hovorí Visolajský.

Rezort zdravotníctva upozorňuje, že program pre všeobecných lekárov pre dospelých stále funguje. Neuviedol, dokedy rozhodnutie o pediatroch platí, tvrdí však, že ho prehodnotenia v októbri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál