Na hlavný obsah

Zástupcovia samospráv budú opäť protestovať, tentokrát v uliciach

Protestovať sa chystajú spolu s obyvateľmi.

Zástupcovia samospráv budú opäť protestovať, tentokrát v uliciach
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Upustili od zhasínania pouličného osvetlenia. Zástupcovia miest a obcí pritvrdzujú a chystajú sa do ulíc. Tentoraz už aj s obyvateľmi. Dočasne poverená vláda podľa nich situáciu vyšších faktúr za energie stále nerieši. Tá s tým nesúhlasí. Tvrdí, že obce a mestá sa majú ku kompenzáciám dostať už čoskoro.

Čo s vyššími faktúrami za energie riešia už aj na obecnom úrade v Bernolákove. Zástupca tamojšieho starostu Michal Bartok hovorí, že mestu prichádzajú zvýšené zálohové faktúry, čo na strane výdavkov cíti obec okamžite. „Pomoc je zatiaľ len v rovine sľubov,“ podotkol.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Faktúry majú vyššie o asi 30 percent. Najskôr ich musia uhradiť, na čo však peniaze nemajú. Až potom môžu pýtať kompenzácie. Podľa zástupcu starostu Bernolákova štát takto hodil problém na plecia samospráv.

Pre Bernolákovo je situácia o to horšia, že obec ešte stále funguje v rozpočtovom provizóriu. Na obecnom úrade totiž nevedia, s akou pomocou zo strany štátu môžu počítať. Ich jedinou istotou sú veľké škrty v rozpočte na tento rok.

„Ministerstvo hospodárstva nie je kompetentné za samosprávy, nikdy nebolo. Ale na základe dohody uzavretej ešte na jeseň minulého roka od nového roka budú im kompenzované náklady na elektrickú energiu a zemný plyn,“ ubezpečil dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman (nom. koalície) ešte koncom januára.

Bude sa protestovať aj v Bratislave

Podrobnosti sa majú samosprávy dozvedieť, keď rezort oficiálne spustí výzvu na predkladanie žiadostí o kompenzácie. Urobiť by tak mal už v najbližších dňoch. Starostom a primátorom však došla trpezlivosť a idú protestovať. V Bratislave to bude 22. februára.

„Toto bude prejav vlastne obrovského nesúhlasu aj nevôle s tým, že samosprávam napriek ich záujmu o dialóg, napriek potrebe zo strany štátu, aby sme boli tí, ktorí dostanú pomocnú ruku, stále sme nedostali takú pomoc, akú sme potrebovali,“ objasnil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.

Združenie avizuje, že tentoraz sa k nim pridajú už aj obyvatelia. Zároveň pripomína, že samosprávy krízu nezvládajú najmä pre výpadok príjmov, ktorý spôsobilo navýšenie daňového bonusu v rámci takzvaného prorodinného balíčka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko