Na hlavný obsah

Záujem o obnoviteľné zdroje energie na Slovensku výrazne stúpa

Pomohol aj dotačný program.

Záujem o obnoviteľné zdroje energie na Slovensku výrazne stúpa
Záujem o obnoviteľné zdroje energie na Slovensku výrazne stúpa. Foto: RTVS

Záujem o obnoviteľné zdroje energie na Slovensku výrazne stúpa. Niektoré spoločnosti evidujú od leta aj päťkrát vyšší dopyt po tepelných čerpadlách, fotovoltike či kotloch na pelety. Rýchlejšie sa míňajú aj poukážky vo forme štátnej dotácie na ich nákup.

Ušetriť na energiách a stať sa nezávislý od dodávok plynu a elektriny. Na fotovoltické aj solárne panely, tepelné čerpadlá či kotly na biomasu sa u niektorých predajcov musí týždne čakať.

„Od augusta alebo septembra sme zaregistrovali asi štvornásobne až päťnásobne väčší dopyt. Ľudia tieto zariadenia hľadajú najmä pre dotácie,“ hovorí Martin Slaninka, predajca kotlov a tepelných čerpadiel, Ferroli Slovakia.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Samozrejme, v dobe energetickej krízy ľudia vyhľadávajú úsporne technológie, hlavne na báze tepelných čerpadiel a fotovoltických systémov. Ten záujem je zhruba päťnásobný oproti minulému roku,“ uviedol Dušan Garaj, vykurovacie a chladiace systémy Viessmann.

Dotačný program zelená domácnostiam sa tento rok končí. Z asi 120 miliónového balíka vyčleneného od roku 2015, zostáva voľných už len asi 5 miliónov eur.

„Domácnosti majú stále možnosť podať si žiadosť o poukážku. Pripravujeme pokračovanie projektu zelená domácnostiam z programu Slovensko. Možno v tretom kvartáli tohto roku, novinkou bude, že bude znova podpora pre bratislavský samosprávny kraj,“ skonštatoval Matej Veverka zo Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Na obnoviteľné zdroje energie aj na zateplenie domov možno čerpať tiež z programu Obnov dom. Do roka 2026 je v ňom 500 miliónov eur, pilotnú výzvu uzavrú koncom mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko