Na hlavný obsah

Záverečné biatlonové preteky mužov vyhral Švéd Samuelsson

Fenomén Thingnes Bö získal siedmu medailu.

Zľava strieborný Martin Ponsiluoma, zlatý Sebastian Samuelsson (obaja Švédsko) a bronzový Johannes Thingnes Bö z Nórska.
Zľava strieborný Martin Ponsiluoma, zlatý Sebastian Samuelsson (obaja Švédsko) a bronzový Johannes Thingnes Bö z Nórska.Foto: TASR/AP

Švédsky biatlonista Sebastian Samuelsson zvíťazil v hromadných pretekoch na majstrovstvách sveta v nemeckom Oberhofe. V nedeľu (19. 2.) predviedol ako jediný z favoritov čistú streľbu a vyhral časom 36:42,8 minúty.

Druhý skončil jeho krajan Martin Ponsiluoma s mankom 9,6 sekundy. Tretí bol Nór Johannes Thingnes Bö (+38,8 s), ktorý získal medailu vo všetkých siedmych štartoch na podujatí (5-1-1).

Záverečná mužská disciplína sa išla v náročných podmienkach s dažďom a vetrom. Po úvodnej ležke sa na čele zoradili Sturla Holm Laegreid, Ponsiluoma a Fabien Claude. Thingnes Bö minul hneď prvý terč, musel ísť na trestné kolo a na lídrov strácal 26,1 sekundy, no na trati nemal konkurenciu a na druhú položku dobehol s nimi.

Aj tam raz chyboval, ale to aj Laegreid. Na čele bol stopercentný Claude pred Samuelssonom a Emilienom Jacquelinom, za nimi išiel Ponsiluoma. J. T. Bö však aj na druhom kole stiahol vyše dvadsaťsekundovú stratu, na prvú stojku prišiel zhodne s prvým Samuelssonom a po rýchlej a bezchybnej streľbe bol už prvý s desaťsekundovým náskokom pred Švédom.

Nór však minul posledný terč a musel ísť na tretie trestné kolo, z neho vybehol s mankom sedem sekúnd na lídra Ponsiluomu, ktorého zanedlho predbehol krajan Samuelsson. Dvadsaťpäťročný Švéd, ktorý ako jediný z favoritov predviedol bezchybnú streľbu, mal v závere najviac síl a prišiel si po prvé zlato z MS.

J. T. Bö po troch trestných kolách v závere na Švédov nestíhal a nepripísal si rekordné šieste zlato z jedného šampionátu. Titul získal v šprinte, stíhačke, vytrvalostných pretekoch, miešanej štafete i mixe dvojíc, striebro v štafete a na záver pridal bronz. So siedmimi medailami je najúspešnejší pretekár v histórii MS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport