Na hlavný obsah

Zelenskyj bez udania dôvodu odvolal vysokopostaveného veliteľa

Stál na čele jednotiek bojujúcich proti ruským silám na východe krajiny.

Zelenskyj bez udania dôvodu odvolal vysokopostaveného veliteľa
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu (26. 2.) bez udania konkrétneho dôvodu odvolal z funkcie vysokopostaveného vojenského veliteľa Eduarda Moskaľova, ktorý stál na čele ukrajinských jednotiek bojujúcich proti ruským silám na východe krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zelenskyj v dekréte oznámil odvolanie generálmajora Moskaľova z funkcie veliteľa spojených ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa podieľali na bojoch proti ruským jednotkám v regióne Donbas na východe Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Moskaľova spomenul aj v piatkovom (24. 2.) pravidelnom príhovore, keď vymenúval vojenských veliteľov, s ktorými rokoval. Moskaľov bol na spomínanom poste od marca 2022, teda takmer od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

Zmienka o jeho odvolaní sa na účtoch ukrajinských ozbrojených síl na sociálnych sieťach Facebook a Twitter však neobjavila, všíma si Reuters.

Ruské jednotky vyvíjajú koncentrované úsilie na dobytie dvoch oblastí, ktoré tvoria Donbas – Doneckej a Luhanskej. Zelenskyj nedávno opísal situáciu na východe krajiny ako „ťažkú a bolestivú“.

Proruské jednotky sústreďujú svoje úsilie na mesto Bachmut. Naň podnikajú opakované útoky napriek tomu, že tam podľa ukrajinských i západných predstaviteľov utrpeli ťažké straty na životoch.

Generálny štáb ukrajinskej armády na Facebooku informoval, že ruské jednotky podnikli v nedeľu v oblasti okolo Bachmutu niekoľko neúspešných pokusov o útok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet