Na hlavný obsah

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už viac ako 12 000 obetí

Záchranné tímy pracujú na vyslobodení preživších.

Zemetrasenie v Turecku a Sýrii si vyžiadalo už viac ako 12 000 obetí
Záchranári vyťahujú ženu z trosiek zrútenej budovy. Foto: Ismail Coskun/IHA via AP

Zemetrasenie, ktoré v pondelok (6. 2.) otriaslo Tureckom a Sýriou, si vyžiadalo už viac ako 12 000 obetí, z toho vyše 3 000 na sýrskej strane hranice. Uviedli to zahraničné agentúry s odvolaním sa na oficiálne štatistiky oboch krajín.

Na mieste sú tiež desiatky tisíc zranených. Záchranné tímy pracovali v oblasti cez noc v snahe vyslobodiť zo sutín budov preživších, šance na záchranu zasypaných sú ale aj vzhľadom na mrazivé teploty čoraz menšie.

V Turecku katastrofa pripravila o život najmenej 9 057 ľudí, uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Zranených je podľa neho takmer 50 000, zrútilo sa viac ako 6 000 budov.

Erdogan pripustil, že v prvom dni po katastrofe boli určité problémy ohľadom pomoci zasiahnutým, teraz podľa neho záchranné operácie bežia na plné obrátky. Podľa úradov sa do záchranných operácií zapojilo skoro 100 000 ľudí.

Erdogan v stredu tiež odsúdil kritiku, ktorá sa na vládu po zemetrasení zniesla. Podľa niektorých je vládna reakcia na katastrofu nedostatočná. „Teraz by sme mali byť jednotní, je čas na solidaritu. Nemôžem zniesť ľudí, ktorí vedú negatívne kampane pre svoje politické záujmy,“ uviedol turecký prezident po príchode do provincie Hatay.

Na podobnú katastrofu nie je podľa neho možné sa pripraviť. Ako dodal, vláda urýchli odpratávanie sutín aj výstavbu nových domov.

V Sýrii v oblastiach pod kontrolou opozície aj vlády zahynulo 2 992 ľudí. Záchranná organizácia známa ako Biele prilby v stredu informovala o najmenej 1 730 mŕtvych v oblastiach na severozápade Sýrie, ktoré ovládajú povstalci. Zranených je na 5 000 ľudí.

„Očakáva sa, že číslo významne vzrastie, pretože pod sutinami sú stovky rodín, viac ako 50 hodín po zemetrasení,“ uviedla organizácia.

Sýrska štátna agentúra SANA uviedla, že kvôli zemetraseniu je bez strechy nad hlavou bezmála 300 000 ľudí. Podľa všetkého sa ale údaj týka len oblastí Sýrie ovládaných vládou, takže celkový počet ľudí bez domova bude oveľa vyšší.

V oblastiach pri hraniciach s Tureckom, ktoré kontrolujú povstalci, žije okolo štyroch miliónov ľudí.

Nachádzajú aj preživších

Záchranári v Turecku a Sýrii nachádzajú aj viac ako 50 hodín po ničivom pondelkovom zemetrasení v troskách budov preživších. V meste Kahramanmaras na juhovýchode Turecka zachránili trojročného chlapca, v blízkom Adiyamane desaťročné dievča, napísal v stredu denník Hürriyet.

Pod troskami zrúteného hotela v provincii Kahramanmaras dokázala prežiť 58-ročná žena, ktorej záchranu ukázali reportéri stanice ntv. Živého sa podarilo vyslobodiť aj dvojmesačného bábätka, napísala agentúra Anadolu.

Záchranné práce v katastrofou zasiahnutých oblastiach pokračovali celú noc a z tisícok zrútených budov vyslobodzovali záchranné tímy stovky mŕtvych.

Objaviť preživších viac ako dva dni po otrasoch, ktoré mali silu 7,8 stupňa, sa teraz rovná takmer zázraku, a médiá preto o takýchto prípadoch podrobne informujú.

Podľa denníka Hürriyet sa v noci podarilo zachrániť zo zvyškov zrúteného bytového domu v Kahramanmarasi trojročného Arifa Kaana. Chlapec sa zaklincoval medzi bloky betónu a záchranári museli obozretne odrezávať materiál, aby sa k nemu dostali, zatiaľ čo sa pokúšali pomocou dosiek zabezpečiť, aby chlapec v teplotách pod nulou nezamrzol.

V neďalekom Adiyamane zase reportéri zaznamenali chvíľu, keď sa záchranárom podarilo zo zrúteného domu vyslobodiť desaťročnú Betül Edisovú. So slzami v očiach ju pred prevozom do nemocnice vítal aj jej starý otec.

Agentúra Anadolu zverejnila video, na ktorom je vidieť záchrana dvojmesačného chlapca Muhammeda v oblasti pri meste Elbistan. Zo sutín sa v noci na stredu dostala živá aj jeho matka. 

Záchrana po 53 hodinách

Podľa Anadolu sa 53 hodín po otrasoch podarilo z trosiek päťposchodovej budovy v provincii Sanliurfa zachrániť tiež ročné dieťa.

Šťastný koniec mala aj záchranná operácia v meste Hatay, kde sa podarilo po 52 hodinách dostať z trosiek von osemročného chlapca Yigita Çakmaka. Séria fotografií zachytila, ako si chlapca odovzdávali záchranári až sa dostal do náručia matky. 

V meste Kahramanmaras sa 55 hodín po otrasoch záchranári dostali k zasypanému 13-ročnému chlapcovi Beratovi, ktorý dokázal z trosiek vyniesť aj svoju andulku.

Úspechy hlásia aj zahraničné záchranné tímy: tomu holandskému sa od utorkového poludnia podarilo zachrániť sedem ľudí, poľskí záchranári v meste Besni našli deväť preživších, a to vrátane rodičov s dvoma deťmi a jednej 13-ročnej dievčiny.

Vzpruhou bola pre záchranárov aj úspešná akcia v sýrskej dedine Bisnija. Podľa videa, ktoré zverejnil denník The Guardian, sa tam v stredu podarilo vyslobodiť muža s jeho dvomi deťmi.

Zranenia, ktorých je takmer 50 000, mieria k ošetreniu aj do vzdialenejších miest Turecka, napríklad do Istanbulu. Pre lietadlá prevážajúce zranených sa tam otvorilo Atatürkovo letisko, ktoré sa inak pre civilnú dopravu už nepoužíva, napísala agentúra DPA.

Minister zdravotníctva Fahrettin Koca uviedol, že v desiatich provinciách, kde prezident v utorok vyhlásil núdzový stav, bolo zriadených 77 poľných nemocníc.

Obmedzený prístup na Twitter

Zákazníci najväčších poskytovateľov pripojenia na internet v Turecku majú obmedzený prístup na sociálnu sieť Twitter. Oznámila to dnes organizácia Netblocks, ktorá sleduje celosvetovú prevádzku na internete. Deje sa tak po tom, ako v pondelok krajinu zasiahlo ničivé zemetrasenie. Turecké úrady sa podľa médií ku kroku nevyjadrili, opozícia vládu za obmedzenie kritizuje.

„Dáta v reálnom čase zo siete ukazujú, že twitter čelí v Turecku reštrikciám; filtrovanie (obsahov) je nasadené na najväčších poskytovateľoch pripojenia na internet,“ uviedla organizácia. Dodala, že podobné reštrikcie pri iných sociálnych sieťach nezaznamenala.

V súvislosti s ničivým zemetrasením, ktoré v pondelok zasiahlo juhovýchod Turecka a sever Sýrie, turecké úrady varovali pred šírením dezinformácií. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obyvateľov vyzval, aby čerpali informácie len z oficiálnych zdrojov a nepočúvali „provokatérov“.

Podľa agentúry AFP sa na sociálnych sieťach veľký počet ľudí z postihnutých oblastí sťažuje na pomalú a nedostatočnú vládnu pomoc.

Krok kritizovala opozícia, podľa ktorej úrady obmedzujú prístup k sociálnej sieti v momente, keď je kľúčové odovzdať čo najviac informácií ľuďom v postihnutých oblastiach.

„Výsledkom (obmedzenia twitteru) je, že volanie o pomoc je menej počuť. Vieme o všetkom, čo sa snažíte skrývať, „uviedol šéf opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP) Kemal Kiliçdaroglu.

Turecká polícia oznámila, že pre „provokačné príspevky“ zadržala 23 ľudí. Pre príspeok, v ktorom kritizoval vládnu reakciu na zemetrasenie, bol podľa serveru Duvar zadržaný politológ Özgün Emre Koc, ktorý čelí podozreniu z podnecovania k nenávisti.

Podľa denníka Birgün čelia rovnakému podozreniu pre kritiku vládneho postupu aj dvaja novinári. V provincii Sanliurfa policajti zadržali dvoch reportérov, ktorí fotografovali zrúcaniny domov. Podľa policajtov nemali oficiálnu akreditáciu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet