Na hlavný obsah

Ženám sľubovali manželstvo za peniaze. Ozbrojené komando ich zadržalo po svadobnom obrade

Rakúšan a Turek navádzali mladé Slovenky na sobáš.

Mladá mamička Vanessa z Tvrdošoviec - jedna z obetí podvodníkov.
Mladá mamička Vanessa z Tvrdošoviec – jedna z obetí podvodníkov.Foto: RTVS

V obradnej sále mestského úradu v Šali zasahovala Národná jednotka boja proti nelegálnej migrácii. Muž z Rakúska navádzal mladé Slovenky na svadbu s mladíkom tureckej národnosti. Ženám sľubovali manželstvo za peniaze.

Ozbrojené komando vtrhlo do sobášnej miestnosti hneď, ako si povedali áno. Manželstvo medzi 28-ročným Turkom a 18-ročnou Slovenkou zo Selíc mal za odmenu vybaviť 54-ročný Rakúšan tureckej národnosti. Neveste za to sľúbili 3 000 eur.

V putách skončili nevesta aj sprostredkovateľ – za prevádzačstvo formou účelového sobáša im hrozí dva až osem rokov väzenia. Tureckého ženícha eskortovali do tábora pre nelegálnych migrantov v Medveďove.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Cudzinecká polícia v Nových Zámkoch ho administratívne vyhostila a v najbližšom období opustí za účasti polície územie Slovenska,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Karolína Barinková.

Pred šalianskou svadbou sa mladý Turek s pomocou rakúskeho komplica pokúsil zosobášiť už dvakrát. V októbri vo Dvoroch nad Žitavou a v decembri v Tvrdošovciach. Tu ich plány prekazila miestna matrikárka.

Ponúkal ju vlastný bratranec

„Išlo o mladé dievča – nejakých 19 rokov. Dievča bolo tehotné,“ uviedol Peter Marenčák, náčelník Obecnej polície v Tvrdošovciach. Mladú mamičku sa RTVS podarilo nájsť. Opísala, že Turkovi a Rakúšanovi ju ponúkol jej vlastný bratranec s partnerkou, u ktorých vtedy bývala.

„Povedala mi, aby som sa obliekala a išla sa kúpať. Že prídu nejakí chlapi, aby ma pozreli, že aby som sa vydala, že dobrý život budem mať v Nemecku aj v Rakúsku,“ povedala Vanessa, jedna z obetí podvodníkov.

Keď ju s cudzincami a tlmočníkom donútili vybaviť termín svadby, nenápadne naznačila matrikárke, že má problém. Aby nevesta neutiekla, 10 dní ju s jej dvojročnou dcérou držali zamknutú v dome. Ušla, až keď náhodou zostala otvorená brána.

Na Slovensku je takýto prípad rarita. Na pozadí ľahkej cesty za občianstvom je najmä zárobok sprostredkovateľa aj nevesty. Tá však sľubované tisícky zväčša nikdy neuvidí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny