Na hlavný obsah

Žiaci dostanú 350 eur na nákup tabletov či notebookov. Peniaze pôjdu prvákom a deťom z chudobných rodín

Spolu štát podporí vyše 150 000 školákov.

Žiaci dostanú 350 eur na nákup tabletov či notebookov. Peniaze pôjdu prvákom a deťom z chudobných rodín
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Viac ako 152 000 žiakov základných a stredných škôl dostane v najbližších dňoch príspevok na tablet alebo notebook. S pilotným projektom na zlepšenie digitálnych zručností školákov prichádza ministerstvo informatizácie. Psychológ upozorňuje na možné riziká.

Takmer 110 000 žiakov nemá doma počítač. Vyplýva to z prieskumu, o ktorom informoval predseda Digitálnej koalície Mário Lelovský. Spolu s rezortom informatizácie sa rozhodli využiť staré eurofondy. Príspevok 350 eur na nový tablet alebo notebook dostanú automaticky všetci prváci stredoškoláci.

„Títo žiaci sa nachádzali počas pandémie v siedmom, ôsmom a deviatom ročníku. Už nemajú ako dobehnúť to, čo zameškali a postúpiť na vyšší stupeň vzdelávania, kde sa očakáva samostatná domáca príprava, práca s internetom,“ vysvetlil Lelovský.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Požiadať o príspevok môžu aj rodičia detí z iných ročníkov zo sociálne znevýhodnených rodín. „Spolu podporíme 152 000 detí, ktorí dostanú digitálny príspevok. Na strednej škole je to každý štvrtý žiak, na základnej škole je to každý piaty žiak, ktorý dostane digitálny príspevok,“ priblížila ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

Žiadosť vyhodnotia pracovníci rezortu informatizácie. Ak žiadateľ prejde, odošlú mu kód a ponuku predajní, kde môže počítač alebo tablet kúpiť. Na projekt vyčlenili 65 miliónov eur.

Psychológ Robert Krause oceňuje takéto vyrovnanie šancí pre chudobné deti. Upozorňuje však aj na možné negatíva. „Je pochopiteľné, že rodičia budú rozmýšľať aj nad tým, ako sa dá tablet prípadne speňažiť a budú sa možno uchyľovať k formám predaja,“ myslí si Krause.

Ostáva ešte doriešiť prístup na internet. Mnohé sociálne odkázané rodiny totiž prístup na internet nemajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko