Na hlavný obsah

Žiadosť o doplnenie vyšetrovania Chovancovej smrti zamietli

Proti rozhodnutiu sa Slovenská republika 3. februára odvolala.

Žiadosť o doplnenie vyšetrovania Chovancovej smrti zamietli
Zásah proti Jozefovi Chovancovi. Foto: RTVS

Žiadosť Ministerstva spravodlivosti (MS) SR o doplnenie vyšetrovacích úkonov v prípade objasnenia smrti slovenského občana Jozefa Chovanca belgická vyšetrujúca sudkyňa zamietla. Proti rozhodnutiu sa Slovenská republika 3. februára odvolala.

Ak by nedošlo v primeranom čase k posunu v trestnom konaní, SR zváži iniciovanie konania pred Európskym súdom pre ľudské práva. Informovala o tom hovorkyňa MS SR Monika Klobušická.

V prípade zamietnutia odvolania sa Slovenská republika môže obrátiť prostredníctvom právneho zástupcu na kasačný súd.

„Veríme, že odvolací súd posúdi vec nezaujato a nestranne. A dôkladne sa vysporiada najmä s existujúcimi nezrovnalosťami v znaleckých posudkoch. Tie sú kľúčové pre určenie spôsobu smrti Chovanca,“ uviedla Klobušická.

Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas zdôraznil, že Slovensko v plnej miere rešpektuje nezávislé postavenie justičných orgánov iného členského štátu Európskej únie.

„Z veľmi starostlivého posúdenia všetkých podkladov sme však vyhodnotili, že je v záujme spravodlivosti, aby doterajšie postupy belgických úradov boli preskúmané nadriadenými orgánmi. Z dostupných stanovísk súdnych znalcov nám vyvstávajú vážne pochybnosti o príčinách smrti nášho občana,“ uviedol.

Karas verí, že argumenty sa zohľadnia a ministerstvom iniciované konanie prispeje k prešetreniu celej tragédie. Zároveň v mene Chovancovej rodiny požiadal o rešpektovanie jej súkromia zo strany politikov a médií.

Posudky znalcov sa líšia

Rezort spravodlivosti zároveň poukázal na to, že závery posudkov slovenských znalcov sa zásadne líšia od záverov posudkov znalcov, ktorých pôvodne ustanovil belgický súd. Podľa rezortu je ťažko pochopiteľné, prečo chýbajú niektoré štandardne odoberané biologické vzorky, ktoré by mohli nevyvrátiteľne preukázať spôsob smrti Chovanca.

„Avšak je úplne nezrozumiteľné, prečo sa belgickí znalci menovaní súdom pri určení spôsobu úmrtia nevysporiadali s protichodnými závermi našich znalcov, ktoré sú založené na existujúcich dôkazoch a z ktorých vyplýva, že Chovanec mohol zomrieť v dôsledku konania iných osôb a nie v dôsledku sebapoškodzovania,“ upozornila Klobušická.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko