Na hlavný obsah

Rozhovory a živé vstupy spred domu, kde sa stala vražda. RTVS si pripomína piate výročie vraždy Jána Kuciaka

V televízii, v rozhlase aj na webe.

Rozhovory a živé vstupy spred domu, kde sa stala vražda. RTVS si pripomína piate výročie vraždy Jána Kuciaka
Na snímke sú Martina Kušnírová a Ján Kuciak. Foto: RTVS

Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej otriasla pred piatimi rokmi celou spoločnosťou. Výročie tejto tragickej udalosti si RTVS pripomenie v mimoriadnom vysielaní na svojich televíznych staniciach a vysielacích okruhoch Rádia Slovensko.

Generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj skonštatoval, že piate výročie vraždy Kuciaka je udalosť, ktorá si zaslúži veľkú pozornosť.

„Takéto veci sú neuveriteľné. Na začiatku som to považoval za nejaký hoax, že nie je možné, aby sa niečo také stalo. Je neuveriteľné, že sa takáto vec stala na Slovensku a je dôležité, aby sme si to takýmto spôsobom pripomínali,“ zdôrazňuje Machaj

Je dôležité nezabúdať

Príspevky do vysielania pripravili redaktori, ktorí túto tému sledovali kontinuálne, priblížil prípravu mimoriadneho vysielania na Rádiu Slovensko vedúci odboru rozhlasového spravodajstva RTVS Oto Görner.

„Všetky aspekty, ktoré sa spájajú s vraždou Jána Kuciaka prediskutujeme s odborníkmi v diskusnej relácii Z Prvej ruky v Rádiu Slovensko. V relácii K Veci odvysielame rozhovor so sestrou zavraždenej maltskej novinárky Daphne Galiziovej. Poslucháčov budeme informovať o všetkom aktuálnom, čo sa udeje v rámci  spomienok na Jána Kuciaka,“ informoval. 

Kontúry štruktúry mimoriadneho vysielania v televízii vznikli v posledných dvoch týždňoch. Tak priblížil prípravy Juraj Helbich poverený intendantúrou spravodajskej :24 s tým, že prípravu vysielania mala redakcia v hlave už dlhšie.

„Oslovili sme hostí, poprosili respondentov o rozhovory. Dôležitú úlohu zohráva produkcia, ktorá zabezpečuje vysielanie v Bratislave aj vo Veľkej Mači,“ skonštatoval.

Dosah vraždy na spoločnosť

Vražda novinára Kuciaka a jeho snúbenice Kušnírovej spôsobila v spoločnosti rozruch tak veľký, že ovplyvnila dianie v politike na niekoľko nasledujúcich rokov. Podľa Görnera ovplyvnila aj pohľad na ochranu novinárov.

„Na potrebu prijať legislatívne zmeny, ktoré súvisia s ochranou novinárov, upozornila, žiaľ, až vražda Jána Kuciaka. Avizované kroky vlády, ale aj Európskej komisie sú pomalé. Od vraždy uplynulo päť rokov a pripravovaná legislatíva nemá stále koncovku,“ podotkol.

Helbich tvrdí, že práca novinárov sa ihneď po vražde začala vnímať inak, no postupom času iniciatívy slabli.

„Videli sme viaceré iniciatívy a legislatívne návrhy, ktoré mali viac chrániť žurnalistov a ich zdroje. Postupom času však tieto iniciatívy slabli. Po začiatku pandémie a ruskej agresie na Ukrajine sa spoločnosť výrazne rozdelila, čo má vplyv aj na vnímanie práce novinárov. Mrzí ma, že časť spoločnosti nimi pohŕda,“ skonštatoval.

Odkaz Kuciaka je podľa neho jasný – „treba robiť svoju prácu poctivo a zodpovedne, aby sa spoločnosť menila k lepšiemu.“

Vražda mladého novinára Jána Kuciaka, ktorá sa stala 21. februára 2018 v rodinnom dome vo Veľkej Mači vyvolala v najväčšiu vlnu protestov od pádu bývalého režimu.

Ján Kuciak, ktorého zavraždili vo veku 27 rokov, pracoval pre server Aktuality.sk. Často písal o prípadoch, ktoré súviseli s podnikateľom Mariánom Kočnerom, ktorý sa novinárovi vyhrážal. Práve on v tejto kauze ešte čaká na rozsudok.

Pozrite si reportáž RTVS k 5. výročiu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko