Na hlavný obsah

Zlatica Kušnírová: S našou krajinou je veľmi zle. Ľudia veria hocičomu, len nie realite

Päť rokov po vražde vníma dianie v spoločnosti negatívne.

Zlatica Kušnírová: S našou krajinou je veľmi zle. Ľudia veria hocičomu, len nie realite
Na snímke Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny. Foto: RTVS

Od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej uplynulo päť rokov. Mama zavraždenej Martiny – Zlatica Kušnírová si spomína na moment, keď sa jej podozrenie, že s jej dcérou niečo nie je v poriadku, potvrdilo.

„Nemohli sme sa im dovolať, písali sme, volali, ale neboli sme až v takom strese. Hovorili nám, že im nemáme volať, lebo majú toho veľa, finišujú v práci a ešte mali ísť aj na predmanželskú náuku do Bratislavy,“ hovorí.

Nakoniec však zavolala na políciu. Udalosti mali potom rýchly spád. „Prišli sme na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA) do Trnavy. Kuciakovci tam už sedeli. Na chodbu vyšiel nejaký pán policajt a hovorí, že tu je pani z východu, matka zavraždenej, to už bol koniec,“ spomína.

Pozrite si prvú časť rozhovoru:

Podozrivých z vraždy zatkli pol roka po nej. Kuciakov vrah ex-vojak Miroslav Marček dostal trest odňatia slobody na 25 rokov. Rovnako ako jeho pomocník Tomáš Szabó.

Marčekovo ospravedlnenie neprijala

Účasť na súdnom procese bola pre Martininu matku náročná. „Bolo to ťažké. Marček sa nám na súde ospravedlnil, ale to sa nedá prijať. Veď nám zabil deti, a to nebola neúmyselná havária, ale toto bolo úmyselné a zaplatené. Nedá sa to odpustiť aj keby sa koľkokrát ospravedlnil,“ tvrdí.

Podnikateľa Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú, oboch podozrivých z objednania vraždy, súd najprv v septembri 2020 spod obžaloby oslobodil. Najvyšší súd však rozsudok v júni 2021 zrušil.

„Bolo to veľmi zlé. S Jožkom Kuciakom sme sa na seba pozreli, keď to začala sudkyňa čítať. V tú ranu sme išli preč, ani sme nechceli ďalej počúvať, čo tam všetko budú rozprávať. My sme plakali a na Donovaloch a na Záhorí oslavovali oslobodenie Kočnera,“ spomína na deň, keď ho oslobodili spod obžaloby.

Bola by rada, keby odsúdili aj objednávateľa vraždy. „Ale mám obavy, už neverím, že to dopadne tak, ako by malo, že spravodlivosť zvíťazí. Nám to síce nepomôže v našom bôli, ale aspoň budú odsúdení za to, čo urobili. Pre mňa je horší ten, kto objednal, ako ten, kto vraždil,“ zdôraznila.

Pozrite si druhú časť rozhovoru:

Vražda prebudila verejnosť a vyvolala najväčšiu vlnu protestov od pádu bývalého režimu. Na viaceré z nich prišla aj Zlatica Kušnírová, ktorá na nich aj verejne vystupovala.

„Každý jeden rodič si musí deti zastávať. Musela som to pre nich dvoch urobiť, ale bolo to veľmi ťažké. Keď tam prišli desaťtisíce ľudí, ja som nemohla sedieť doma,“ vysvetľuje matka zavraždenej Martiny.

„Pár týždňov pred vraždou bola doma Martinka aj s Jankom a pýtali sa ma, čo by som urobila, keby ich uniesli. A pritom sa obaja smiali. Tak som im povedala, že by som zburcovala celé Slovensko,“ spomína.

Martina vždy bránila spravodlivosť, hovorí

Päť rokov po vražde hodnotí Zlatica Kušnírová spoločenské dianie negatívne. „S našou krajinou je veľmi zle a aj s ľuďmi. Veria hocičomu, len nie realite a tomu, čo sa deje. Neviem čo sa s tými ľuďmi robí,“ hovorí.

S rodičmi Jána Kuciaka sú stále v kontakte. „Sme ako jedna veľká rodina a dúfam, že to tak aj ostane, lebo oni dvaja by to tak chceli,“ skonštatovala.

Martina bola podľa nej veľmi múdre a a inteligentné dieťa, ale na druhej strane aj veľký rebel. „Zhruba tak, ako ja, nedala si po hlave skákať. Keď mala v škole problém, tak nikdy nie pre známky, ale pre to, že bránila spravodlivosť. Mala rada zvieratá, mala rada ľudí,“ spomína si na svoju dcéru.

Dúfa, že spravodlivosť aspoň v tomto prípade zvíťazí, lebo, ako hovorí, Slovensko sa v poslednom čase vracia späť k tomu, čo tu bolo pred rokmi. „Dúfam, že aspoň v tomto prípade sa potvrdí, že súd je nezávislý a spravodlivý,“ uzatvára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko