Na hlavný obsah

Zmenil sa spôsob výpočtu životného minima, od ktorého sa odvíjajú sociálne dávky

Odborári tvrdia, že zvýšenie o 29 eur mesačne na osobu nestačí.

Zmenil sa spôsob výpočtu životného minima, od ktorého sa odvíjajú sociálne dávky
Ilustračná snímka eurobankoviek. Foto: Pixabay

Spôsob navýšenia životného minima sa zmenil. Od júla sa pre jedného dospelého zvýši zo súčasných necelých 235 eur na viac ako 264 eur

Doteraz štát zvyšoval životné minimum podľa toho ako rástli čisté príjmy domácností. A tie rástli pomaly.

„Životné minimum sa bude valorizovať podľa takzvanej nízkopríjmovej inflácie alebo podľa inflácie nízkopríjmových domácností,“ uviedol dočasne poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

„Princíp sa jednoducho postavil na tom, že životné minimum sa bude zvyšovať striktne len na základe inflácie. Na základe rastu cien takých komodít, tovarov a služieb, ktoré kupujú takzvané nízkopríjmové domácnosti,“ povedal expert v oblasti pracovného práva Jozef Mihál.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od životného minima sa odvíjajú dávky v hmotnej núdzi, exekučné zrážky, ale aj rodičovský príspevok. Ten sa z necelých 413 eur zvýši na viac ako 466 eur. Nezdaniteľná časť základu dane, ktorá výrazne zníži výšku dane, porastie z necelých 5 000 na viac ako 5 500 eur.

Podľa odborárov to nestačí

Odborári hovoria, že zvýšenie životného minima o 29 eur mesačne na osobu nestačí.

„Podmienkou pre to, aby životné minimum naozaj zohľadňovalo realitu v sociálnych otázkach, je v prvom rade zvýšenie jeho základnej sumy. Tá je momentálne veľmi nízka,“ priblížila prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Odborári chcú vyrokovať životné minimum vo výške 350 eur, čo je polovica hrubej minimálnej mzdy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika