Na hlavný obsah

Zomrel akademický sochár Jozef Barinka. Preslávil sa kolekciou trofejí pre Slovenský zväz ľadového hokeja

Zomrel vo veku 79 rokov.

Zomrel akademický sochár Jozef Barinka. Preslávil sa kolekciou trofejí pre Slovenský zväz ľadového hokeja
Akademický sochár Jozef Barinka. Foto: TASR

Vo veku 79 rokov zomrel v utorok (21. 2.) akademický sochár Jozef Barinka. TASR o tom informovala rodina zosnulého. Barinka patril medzi významných tvorcov moderného slovenského sochárstva 20. storočia. Do povedomia verejnosti sa dostal aj ako autor kolekcie trofejí pre Slovenský zväz ľadového hokeja.

Barinka pôsobil ako pedagóg na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, bol vedúci ateliéru sochárskej prípravy pre reštaurátorov. Vyučoval aj na Akadémii umení v Banskej Bystrici. Jeho prvým významným dielom bol pamätník SNP v Malackách, postavený pred základnou školou v roku 1970.

Je tiež autorom sochy Zrod na Beňadickej ulici, pamätnej tabule prof. Juraja Hronca v budove Ekonomickej univerzity na Dolnozemskej ceste, sochy Vladimíra Dzurillu pred hokejovým štadiónom v Ružinove či Pamätníka obetiam komunizmu na Jakubovom námestí a ďalších diel.

Patril k tvorcom, ktorí sa zúčastnili na sochárskych európskych prehliadkach a výstavách. Už ako študent vystavoval v roku 1966 v Antverpách a v Mexiku. Od roku 1975 sa pravidelne zúčastňoval na svetovej prehliadke medailérov FIDEM, vystavoval v poľskej Vroclavi na kolektívnej výstave umelcov krajín V4.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko