Na hlavný obsah

Zomrel najslávnejší sovietsky špión v Nórsku

Arne Treholt sa dožil 80 rokov.

Zomrel najslávnejší sovietsky špión v Nórsku
Na archívnej snímke je Arne Treholt (vpravo) s dvomi príslušníkmi KGB. Foto: ČTK / AP / NORWEGIAN SPECIAL BRANCH POLICE

Bývalý vysokopostavený nórsky diplomat Arne Treholt, ktorého za studenej vojny odsúdili za špionáž v prospech Sovietskeho zväzu, zomrel vo veku 80 rokov v Moskve. Nórskemu denníku Aftenposten to v nedeľu (12. 2.) oznámila Treholtova rodina. Hlavný hrdina zrejme najväčšej špionážnej aféry v nórskej histórii v Moskve aj žil.

Treholt ešte ako mladík vstúpil do politiky, kým sa zapojil do diplomacie. Pôsobil okrem iného v nórskom zastúpení pri OSN v New Yorku. Po siedmich rokoch sledovania od Spojených štátov po Fínsko Treholta, vtedy šéfa tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí, v roku 1984 zadržali na letisku v nórskej metropole Oslo s kufríkom plným dokumentov. Chystal sa odletieť do Viedne, kde sa mal stretnúť s agentom KGB.

Hoci vždy trval na svojej nevine, v roku 1985 ho odsúdili na 20 rokov za prezrádzanie štátnych tajomstiev agentom KGB a ohrozenie bezpečnosti Nórska a Severoatlantickej aliancie (NATO).

V roku 1992 však Treholta zo zdravotných dôvodov omilostili. Následne priznal, že poskytol cudzím mocnostiam dokumenty, ktoré podľa neho neboli nijako dôležité, za čo dostal finančnú odmenu. Odmietol, že sa dopúšťal špionáže. Po prepustení z väzenia žil na Cypre a v Rusku, uviedla agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet