Na hlavný obsah

Afganistan a Pakistan zasiahlo zemetrasenie. Vyžiadalo si najmenej tri obete

Ďalších 150 ľudí utrpelo zranenia.

Afganistan a Pakistan zasiahlo zemetrasenie. Vyžiadalo si najmenej tri obete
Záchranári vykladajú zranených ľudí zo sanitky pred nemocnicou v pakistanskom meste Saidu Šaríf. Foto: TASR/AP

Sever Afganistanu a Pakistanu v utorok (21. 3.) zasiahlo zemetrasenie, ktoré malo podľa americkej geologickej služby (USGS) silu 6,5 stupňa. Agentúra Reuters píše, že zemetrasenie bolo v hĺbke 194 kilometrov a jeho epicentrum sa nachádzalo v horskom pásme Hindúkuš neďaleko odľahlej afganskej provincie Badachšán. Zatiaľ hlásia tri obete.

Úrady v pakistanskom údolí Svát podľa Reuters uviedli, že o život prišlo 13-ročné dievča, na ktoré sa zrútil múr domu. Ďalších 150 ľudí utrpelo zranenia a nemocnice vyhlásili stav núdze.

Hovorca afganského ministerstva pre riešenie následkov katastrof uviedol, že v provincii Laghmán na východné krajiny zomreli dvaja ľudia. V Islamabade, ale aj v Kábule a inde v Afganistane, vybiehali ľudia z domov a citovali verše z Koránu, posvätnej knihy moslimov, píše agentúra AP.

Do niektorých dedín v Badachšáne sa aj bežne dostáva len ťažko a nie je s nimi telefónne spojenie ani možnosť komunikácie prostredníctvom internetu. Obyvatelia Fajzábádu, metropoly tejto provincie, uviedli, že sa im asi minútu triasli tabuľky v oknách. Zemetrasenie mohlo podľa nich poškodiť hlinené domy.

Zemetrasenie pocítili až obyvatelia indického Dillí, ale aj ľudia v Uzbekistane, Tadžikistane, Kazachstane, Kirgizsku a Turkménsku.

V severnom Afganistane a v susednom Pakistane sú zemetrasenia časté. A o predovšetkým v oblasti Hindúkuša, kde sa stretávajú tektonické dosky – eurázijská a indická. Škody a straty na životoch tam bývajú vysoké vzhľadom na nestabilitu stavieb.

Vlani v júni pri zemetrasení so silou 6,1 stupňa v Afganistane zomrelo vyše 1 000 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet