Na hlavný obsah

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom nad Čiernym morom

Dron sa následne zrútil.

Americká armáda hlási zrážku ruskej stíhačky s dronom nad Čiernym morom
Na snímke americký dron Reaper. Foto: Twitter/WarMonitors

Ruská stíhačka sa v utorok (14. 3.) v medzinárodnom vzdušnom priestore v oblasti Čierneho mora zrazila s americkým dronom Reaper. Dron sa následne zrútil, oznámila americká armáda. Informovala o tom agentúra AFP.

„Naše lietadlo typu MQ-9 vykonávalo v medzinárodnom vzdušnom priestore rutinné operácie, keď sa k nemu priblížilo ruské lietadlo a vrazilo doň, čo viedlo k zrúteniu,“ uviedol generál amerických vzdušných síl (USAF) James Hecker, ktorého vyjadrenia priniesla aj stanica Sky News. Spresnil, že Američania o dron prišli.

Podľa Heckera išlo zo strany Ruska o nebezpečný a neprofesionálny čin, ktorý takmer spôsobil haváriu oboch strojov.

„Lietadlá USA a spojencov budú naďalej pôsobiť v medzinárodnom vzdušnom priestore a žiadame Rusko, aby sa správalo profesionálne a bez rizika,“ uviedol Hecker.

USA využívali bezpilotné lietadlá MQ-9 Reaper na monitorovanie oblasti Čierneho mora už pred začiatkom vojny na Ukrajine, píše stanica CNN. Tento dron môže podľa USAF letieť vo výške viac než 15 kilometrov. Má senzory a kapacity získavať spravodajské informácie a vykonávať prieskumnú činnosť dlhší čas.

USA si predvolali veľvyslanca Ruska

Ministerstvo zahraničia Spojených štátov si pre letecký incident s účasťou ruských stíhačiek a amerického dronu nad Čiernym morom predvolalo ruského veľvyslanca Anatolija Antonova. Informoval o tom hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price.

Spojené štáty sú podľa ministerstva zahraničia v priamom kontakte s vysokopostavenými ruskými činiteľmi. A to, aby im dali najavo protest v súvislosti s týmto incidentom.

Americká veľvyslankyňa v Rusku sa podľa Pricea kvôli incidentu obrátila na tamojšie ministerstvo zahraničia so „silnou správou“ a americkí činitelia o ňom informovali spojencov a partnerov Washingtonu.

Moskva: Dron USA spadol pre manévrovanie

Rusko poprelo, že by sa jeho stíhačky dostali do kontaktu s americkým dronom, ktorý sa zrútil nad Čiernym morom. Dodalo, že proti bezpilotnému lietadlu nepoužili ani svoje palubné zbrane.

Americký stroj spadol v dôsledku prudkého manévrovania, uviedlo podľa agentúry TASS ruské ministerstvo obrany. Armáda Spojených štátov predtým uviedla, že ruské bojové lietadlo Su-27 sa zrazilo s americkým prieskumným dronom MQ-9 Reaper a zasiahol jeho vrtuľu.

„V dôsledku ostrého manévrovania okolo 09.30 h moskovského času prešiel dron MQ-9 do nekontrolovaného letu so stratou výšky a narazil do vodnej hladiny. Ruské stíhačky nepoužili palubné zbrane, nedostali sa do kontaktu s dronom a bezpečne sa vrátili na domovské letisko, „citoval TASS z vyjadrenia ruského ministerstva.

Dron bol podľa americkej armády pri incidente zničený. Incident sa podľa nej stal pre „nebezpečné a neprofesionálne“ správanie ruskej strany.

Ruské ministerstvo podľa agentúry RIA Novosti ďalej uviedlo, že incident sa odohral blízko Krymu. Ukrajinský polostrov Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom anektovalo. Americké bezpilotné lietadlo podľa Moskvy letelo s vypnutými odpovedačmi smerom k ruským hraniciam, do vzduchu boli preto vyslané stíhačky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet