Na hlavný obsah

Až 90 percent detí využíva internet denne. Zaujíma ich aj sebapoškodzovanie, tvrdí rezort práce

Riziká digitálneho sveta približujú aj online večerné školy.

Až 90 percent detí využíva internet denne. Zaujíma ich aj sebapoškodzovanie, tvrdí rezort práce
Dieťa hrajúce sa na tablete. Foto: Unsplash

Digitálny svet a jeho riziká pre deti približujú rodičom online večerné školy. Posledný štvrtok v mesiaci ich organizuje Národné koordinačné stredisko pre riešenie problematiky násilia na deťoch patriace pod ministerstvo práce. Vo štvrtok (30. 3.) o tom informoval poverený minister Milan Krajniak (Sme rodina).

„Účelom večerných škôl je priblížiť digitálny svet pre ľudí, ktorí nevyrastali v online prostredí a niektoré témy môžu byť cudzie alebo nepoznané. Deti si cestu k internetu a technológiám vždy nájdu. Ak chceme deti chrániť v digitálnom prostredí, najlepšou cestou je spoznať ho a vedieť o rizikách, nástrahách a možnostiach, ktoré ponúka,“ priblížila manažérka projektov koordinačného strediska Zuzana Prípadová.

K večernej škole sa možno pripojiť prostredníctvom online platformy Zoom, bližšie informácie zverejňuje ministerstvo na svojej facebookovej stránke. Tento štvrtok budú témou digitálne závislosti.

Nasledujúce mesiace rezort avizuje aj témy o vplyve negatívnych informácií z online prostredia na prežívanie a správanie detí, digitálne rodičovstvo či možnosti pomoci deťom zažívajúcich rôzne problémy.

Aktivita detí na internete

Ako poukázal Krajniak, z minuloročného prieskumu rezortu vyplynulo, že až 91 percent detí používa denne telefón na prístup k internetu. Negatívnu skúsenosť z online prostredia má 32 percent z nich, z toho v 15 percentách opakovanú. „Približne jedna tretina detí o tom s nikým nehovorí,“ upozornil.

Dve percentá detí na dennej báze podľa prieskumu vyhľadáva obsahy týkajúce sa sebapoškodzovania až po spôsoby spáchania samovraždy. Štyri percentá detí sa zaujíma o chudých ľudí, stránky týkajúce sa anorexie či bulímie.

Šestnásť percent detí má dennú alebo takmer dennú skúsenosť s kyberšikanou. Prieskum tiež ukázal, že 17 percent opýtaných niekto požiadal o sexuálny obsah.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko