Na hlavný obsah

Blanár zahlasuje za zákaz nedeľného predaja. Šipoš si tiež vie predstaviť zatvorené obchody

O návrhu zákona by sa malo hlasovať tento týždeň.

Poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Michal Šipoš (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.
Poslanci Juraj Blanár (Smer-SD) a Michal Šipoš (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.Foto: RTVS

Opozičný poslanec Juraj Blanár (Smer-SD) bude hlasovať za zákaz nedeľného predaja. Je to však jeho osobný názor a nie postoj celej strany. Povedal to v nedeľu v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12. O zákone by si malo v prvom čítaní hlasovať tento týždeň.

Hovoril aj o možnosti, aby sa zamestnanec mohol slobodne rozhodnúť, či chce, alebo nechce pracovať v nedeľu. A ak chce, tak by sa mu mal zvýšiť príplatok za odvedenú prácu.

Zatvorené obchody v nedeľu si vie predstaviť aj predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš. Povedal však, že v tejto otázke majú poslanci OĽANO „voľnú kartu“ a môžu hlasovať podľa svojho svedomia.

Návrh predložili konzervatívni poslanci Martin Čepček, Katarína Hatráková (obaja nezaradení), Richard Vašečka (OĽANO) a Jozef Lukáč (Sme rodina). Názory poslancov sa v tejto otázke radikálne rozchádzajú.

Ohrozené platby z plánu obnovy

Podpredseda Národnej rady SR Blanár opäť kritizoval plán obnovy. Podľa Smer-SD ho pripravili narýchlo a zle ho nastavili. Vyčíta, že v pláne sa nepočíta so žiadnou podporou pre sektor poľnohospodárstva, čo považuje za významný sektor pre boj s vysokými cenami potravín.

Šipoš mu oponoval, že v rámci čerpania prostriedkov z plánu obnovy je Slovensko medzi najlepšími šiestimi krajinami Európskej únie. Pripomenul, že SR dostala už druhú platbu, zatiaľ čo Česká republika len jednu a Maďarsko a Poľsko žiadnu.

V súvislosti s tým, že v parlamente neprechádzajú zákony potrebné na čerpanie z plánu obnovy Šipoš uviedol, že keby poslanci SaS a Sme rodina hlasovali za, návrhy by prešli. Hovorí, že koaliční poslanci často nehlasujú v súlade s tým, čo sa dohodne na koaličnej rade.

Kritiku uštedril aj poverenému premiérovi Eduard Hegerovi, ktorý od odchodu z hnutia neprišiel na poslanecký klub OĽANO.

Návrh školského zákona tento týždeň poverený minister školstva Ján Horecký stiahol z rokovania parlamentu. Argumentoval to tým, že chce získať širšiu podporu pre novelu. Ak by návrh v Národnej rade SR neprešiel, ohrozilo by to peniaze z plánu obnovy.

Okrem tohto návrhu sa skloňovalo ohrozenie platieb z plánu obnovy aj v súvislosti s tým, že poslanci neschválili dve novely – o konkurze, ktorá mala zriadiť elektronický insolvenčný register, a o výnimke pre významné investície, ktorá mala urýchliť výstavbu nemocnice na Rázsochách.

Diskusnú reláciu monitorovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko