Na hlavný obsah

Boj Európy za slobodu neskončil v roku 1989, vyhlásil Morawiecki

Varoval pred porážkou Ukrajiny a víťazstvom Putina.

Boj Európy za slobodu neskončil v roku 1989, vyhlásil Morawiecki
Na snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR

Boj Európy za slobodu neskončil v roku 1989 pádom komunistických režimov, ale trvá, ako ukazuje fašizmus ruského prezidenta Vladimira Putina. V pondelok (20. 3.) to na prednáške na univerzite v nemeckom Heidelbergu vyhlásil poľský premiér Mateusz Morawiecki. Dôrazne varoval pred porážkou Ukrajiny a víťazstvom Putina, keďže by to podľa neho Európu a jej ideály ochromilo.

Poľský premiér tiež povedal, že budúcnosť Európy vidí v silných národných štátoch a nie v silnom centralizovanom bloku. Spomenul aj spornú tému poľskej požiadavky na vyplatenie vojnových reparácií od Nemecka.

„To, že boj a snaženie Európy o slobodu neskončili v roku 1989 nám dnes ukazuje dianie na našej východnej hranici,“ povedal Morawiecki. To, že ruská armáda vlani vo februári vtrhla na Ukrajinu, označil za dôsledok toho, že niektorí v Európe presadzovali svoje obchodné záujmy na úkor bezpečnostných záujmov celého kontinentu. Za to podľa poľského premiéra teraz platia Ukrajinci svojou krvou.

Nestojí o centralizovanú Európu

„Zajtra to ale môže byť krv litovská, naša, česká a napríklad tiež nemecká,“ povedal Morawiecki. Ruského autoritárskeho Putina označil za fašistu, ktorý je zaslepený víziou o vlastnom svete. Putinov pohľad na svet ale nesmie podľa premiéra prevážiť, lebo by to malo nedozerné následky pre Európu, ktorej postavenie vo svete by sa stalo okrajové.

Morawiecki ubezpečil študentov a poslucháčov prednášky, že Poľsko má rovnaký názor na právny štát ako Nemecko, hoci býva Varšava kritizovaná, že to tak nie je. Povedal, že je Európanom, lebo je Poliakom, preto nestojí o centralizovanú Európu, ale o silnú Európu silných národných štátov. „Musíme nájsť rovnováhu medzi západom, východom, severom a juhom Európy,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet