Na hlavný obsah

Britský umelec sa rozhodol žiť v upravenom kontajneri na odpadky. Upozorňuje tak na vysoké ceny nájmu

V kontajneri si postavil obydlie.

Britský umelec sa rozhodol žiť v upravenom kontajneri na odpadky. Upozorňuje tak na vysoké ceny nájmu
Foto: twitter/OVC Property

Britský umelec si v Londýne postavil obydlie v kontajneri na odpadky a plánuje v ňom rok bývať, aby upozornil na „šialené“ ceny prenájmov v britskej metropole v čase krízy rastúcich životných nákladov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dvadsaťosemročný Harrison Marshall sa pred mesiacom nasťahoval do špeciálne upraveného kontajnera na kúsku pozemku vo štvrti Bermondsey na juhu Londýna. Vysvetlil, že to je jediný spôsob, ako si môže dovoliť bývať v centrálnej časti mesta neďaleko od miesta, kde pracuje.

Marshall sa do Londýna vrátil po pobyte v zahraničí. Uviedol, že vzhľadom na nedostatok bytov mal problém si nájsť bývanie. „V meste aj v celej krajine sa ceny zbláznili. Nájomné bolo šialené,“ povedal Marshall. „A aj keď som našiel nejaké miesto, ktoré bolo v mojom cenovom pásme, tak sa o tú izbu uchádzalo ďalších asi 100 ľudí,“ dodal.

Inflácia v oblasti spotrebiteľských cien v Británii vlani v októbri dosiahla 41-ročné maximum –11,1 percenta a zostáva dvojciferná, čo prispieva ku kríze životných nákladov, pretože mzdy nedokážu držať tempo s rastúcimi účtami za potraviny a domácnosť.

Sprchuje sa v práci, vodu má z hadice od susedov

Marshallovo kreatívne riešenie problému spočívalo v tom, že minul 4 000 libier (vyše 4 500 eur) za stavbu dreveného obydlia so zakrivenou strechou. Vo vnútri má malú kuchynku a medziposchodie na spanie. Cez klasický žltý kontajner, ktorý sa zvyčajne používa na stavebný odpad, je čierny nápis „Skip House“ (dom v kontajneri).

Pozemok mu zapožičala charitatívna organizácia zaoberajúca sa umením. Má záhradnú cestu vedúcu k vstupnému rebríku a v rohu parcely stojí prenosná toaleta. Sprchuje sa v práci, vzdialenej desať minút jazdy na bicykli, alebo v telocvični. K vode má prístup zo susedovej hadice.

„Všetci susedia sú vlastne úžasní, veľmi ma podporujú, chodia ku mne a nosia mi domáce jedlo,“ povedal Marshall. „To je obrovské plus celého projektu, jednoducho sa zdá, že v tejto oblasti je naozaj dobrá komunita,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet