Na hlavný obsah

Brusel nám poslal ďalších 700 miliónov. Musíme si dať pozor, aby to nebola posledná platba z plánu obnovy

Dôvodom je neschválenie viacerých kľúčových zákonov.

Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.
Generálna riaditeľka sekcie plánu obnovy Úradu vlády SR Lívia Vašáková.Foto: TASR

Slovensko získalo druhú platbu z plánu obnovy. Celkovo tak môže čerpať takmer dve miliardy eur, čo je asi tretina z celkového balíka. V parlamente však v posledných týždňoch neprešli viaceré kľúčové zákony, ktoré sú dôležité pre splnenie ďalších míľnikov. Vyplatenie ďalších peňazí – spolu 1,7 miliardy eur – je preto v nedohľadne.

Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera však o peniaze neprídeme. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Füle.

Slovensko aktuálne patrí medzi päť najlepších krajín v čerpaní peňazí z plánu obnovy. V stredu (22. 3.) na účet Slovenska dorazilo ďalších 700 miliónov eur z druhej platby od Európskej komisie.

„Je veľa krajín, ktoré nemajú ešte ani prvú platbu. Preto si myslím, že vysvedčenie Slovenska je v tomto veľmi pozitívne,“ uviedol šéf jej zastúpenia na Slovensku Vladimír Šucha.

Problémom sú neschválené reformy

Problém však je, že žiadosti o tretiu a štvrtú platbu zatiaľ podať nemôžeme. Poslanci totiž neschválili novely zákona o krajinnom plánovaní či konkurze a rokovanie o školskom zákone presunuli. Ide o takzvané míľniky, ktorých napĺňaním sa vyplácanie peňazí podmieňuje.

Ohrozených je tak 1,7 miliardy eur. Upozornila na to aj šéfka sekcie plánu obnovy na Úrade vlády SR Lívia Vašáková, ktorá už listom vyzvala poslancov parlamentu k zodpovednosti.

„Zákony, ktoré momentálne neprešli, sú kľúčové preto, aby si Slovensko mohlo podať tretiu a štvrtú žiadosť o platbu. Akonáhle by sa tak nestalo, stále je tu ešte malá šanca, že by sa to dalo realizovať aj po nástupe novej vládnej garnitúry. November je pre nás hraničný,“ vysvetlila.

Podľa dočasne povereného premiéra však prepadnutie peňazí nehrozí. „Máme alternatívne riešenie, ktorým to vieme vyriešiť do konca júna. Obava môže byť, ale hrozba, že by peniaze prepadli, v tomto momente nie je. Na základe prísľubov jednotlivých politických partnerov, ktorý povedali, že podporia aj tie dva zákony, ktoré prepadli,“ uviedol.

Plán obnovy ešte čakajú zmeny. Slovensko bude nakoniec čerpať menej peňazí a zohľadniť sa musí aj vysoká inflácia. Vznikne však nová kapitola venovaná energetike.

Téme sa v Správach RTVS venoval aj redaktor Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika