Na hlavný obsah

Bývalý taliansky premiér čelí vyšetrovaniu v súvislosti s pandémiou

Ide o reakciu vlády na vypuknutie ochorenia.

Bývalý taliansky premiér čelí vyšetrovaniu v súvislosti s pandémiou
Predseda Hnutia piatich hviezd (M5S) Giuseppe Conte. Foto: TASR/AP

Bývalý taliansky premiér Giuseppe Conte čelí vyšetrovaniu v súvislosti s reagovaním vlády na vypuknutie ochorenia COVID-19 na začiatku roka 2020. Informovala o tom agentúra AFP.

Prokuratúra v meste Bergamo, ktoré bolo jedným z epicentier prepuknutia koronavírusu SARS-CoV-2 v Európe, sa podľa miestnych médií zamerala na Conteho po tom, čo ukončila trojročné vyšetrovanie.

Conte, teraz predseda hnutia Movimento 5 stelle (Päť hviezd), bol premiérom v rokoch 2018 až 2021 a dohliadal na prvotné opatrenia prijaté na zastavenie šírenia vírusu v krajine.

Vyšetrujúci sudcovia majú podozrenie, že Conte a jeho vláda podcenili nákazlivosť koronavírusu. Hoci dostupné údaje ukázali, že prípady nákazy sa v Bergame a okolitom regióne rýchlo šírili.

Sudcovia podotkli, že vláda na začiatku marca 2020 nevytvorila tzv. „červenú zónu“ v mestách Nembro a Alzano, ktoré boli ohniskami nákazy. Prokuratúra tvrdí, že podľa odborníkov mohli skoršie karantény zachrániť tisíce životov.

Predmetom vyšetrovania sú podľa informácií médií aj bývalý minister zdravotníctva Roberto Speranza a šéf lombardského regiónu Attilio Fontana.

Conte povedal, že ho zmienené vyšetrovanie „neznepokojuje“ a tvrdí, že jeho vláda počas pandémie konala „s maximálnym nasadením a zodpovednosťou“.

Podobné vyšetrovania založené na sťažnostiach podaných proti štátnym predstaviteľom a inštitúciám za to, ako postupovali pri riešení pandémie, sa viedli aj v ďalších krajinách vrátane Francúzska, pripomína AFP.

Od začiatku pandémie koronavírusu zaznamenala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) viac ako 700 miliónov prípadov nákazy. A približne 6,8 milióna úmrtí súvisiacich s covidom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet