Na hlavný obsah

Časté zmeny ústavy sú chybou, varujú odborníci. Politici si ju mýlia s programovým vyhlásením vlády

Zmeniť slovenskú ústavu je najjednoduchšie v EÚ.

Časté zmeny ústavy sú chybou, varujú odborníci. Politici si ju mýlia s programovým vyhlásením vlády
Na snímke Ústava SR v parlamente. Foto: TASR

Právo na hotovosť alebo upravenie kompetencií odvolanej vlády. Slovenskú ústavu možno čochvíľa čakajú ďalšie zmeny – a pritom sa v nej len za posledné mesiace zakotvil volebný systém či zmena funkčného obdobia verejného ochrancu práv.

Podľa odborníkov sú časté zmeny ústavy chybou a politici si ju mýlia s programovým vyhlásením vlády. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor Lukáš Füle.

Väčšina ústavných zmien je snahou o zabetónovanie svojej vlastnej straníckej agendy, a to hlavne v predvolebnom období. Takto hodnotí situáciu okolo ústavných zmien politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč.

„Nadmiera zmien ústavy je do očí bijúca. Keď si to porovnáme so Spojenými štátmi, tak u nich za viac ako 230 rokov existencie ústavy bolo okolo 20 zmien, u nás až okolo 30,“ skonštatoval.

Zmeniť slovenskú ústavu je najjednoduchšie v Európskej únii. Vysvetľuje Vincent Bujňák z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského. „Keď sa bude dať ústava takto ľahko meniť aj v budúcnosti, tak sa tým môžu ohroziť základné práva a slobody jednotlivcov. Veľmi ľahko sa dá vstupovať do kompetencií ústavných orgánov. To predstavuje vždy veľké riziko,“ upozornil.

Naprávajú sa chyby z minulosti

Bývalá koalícia uvažuje aj o prenose kompetencií dočasne poverenej vlády na prezidentku či parlament, pretože ich aktuálne nemôže vykonávať nikto. Ústavný právnik upozorňuje, že naprávajú chybu z minulosti.

„Keby sme v roku 2011 neschvaľovali novelu ústavy v skrátenom legislatívnom konaní v priebehu niekoľkých hodín a nedôstojným spôsobom a keby sme namiesto toho urobili odbornú diskusiu k tomu, ako by to malo vyzerať v rámci zmeny ústavy, tak dnes by sme tento problém nemali,“ uviedol.

Jeden z autorov Ústavy SR právnik Ľubomír Fogaš dodáva, že politici si slovenskú ústavu zamieňajú s programovým vyhlásením vlády. „Myslím si, že ústava má právo na život. Ten najlepšie ukáže, ktorým smerom potrebujeme zrealizovať prípadné zmeny,“ povedal.

„Namiesto toho, aby sme poprosili Ústavný súd o zaujatie nejakého stanoviska, tak sa jednoducho pristúpi k zmene ústavy. Myslím si, že ústava nemá byť trhací kalendár,“ uzavrel Fogaš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál