Na hlavný obsah

Časti zákona o azyle sú v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR

Ide o ustanovenia, ktoré porušujú ústavné právo na súdnu a inú právnu ochranu.

Časti zákona o azyle sú v rozpore s ústavou, rozhodol Ústavný súd SR
Ilustračná snímka - Ústavný súd. Foto: TASR

Časti zákona o azyle týkajúce sa posudzovania udelenia azylu a poskytnutia doplnkovej ochrany sú v rozpore s Ústavou SR. Rozhodol o tom v stredu (15. 3.) Ústavný súd (ÚS) SR.

Ide o ustanovenia, podľa ktorých sú podstatné stanoviská Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. Tie obsahujú len súhlas alebo nesúhlas s udelením azylu, alebo s poskytnutím doplnkovej ochrany.

Podľa ÚS ustanovenia porušujú ústavné právo na súdnu a inú právnu ochranu. O rozhodnutí z neverejného zasadnutia pléna ÚS informovala hovorkyňa súdu Martina Ferencová.

Časti zákona napadol ešte v roku 2019 Najvyšší súd (NS) SR. „Napadnuté ustanovenia zákona o azyle sa podľa NS javia ako neprijateľné. Taktiež sa javia ako v rozpore so všetkými doterajšími normami právnej istoty, že rozhodnutie správneho orgánu, ktorým rozhoduje o azyle, resp. doplnkovej ochrane žiadateľa, je založené na stanovisku spravodajských služieb, ktorého pôvod, zdroje, a hlavne dôvody súd nepozná. A teda ich ani nemôže preskúmať,“ uviedol NS.

Vychádzal z konkrétneho prípadu pri nepredĺžení doplnkovej ochrany sťažovateľa. Ten sa na súde domáhal preskúmania zákonnosti takéhoto rozhodnutia. Ustanovenia zákona podľa názoru súdu popierajú princíp rovnosti účastníkov súdneho konania, ktorý je podporovaný aj zákazom diskriminácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko