Na hlavný obsah

Ceny plynu a elektriny v Európe naďalej klesajú. To je dobrá správa aj pre slovenské domácnosti

Koľko za energie v roku 2024 zaplatia, však ešte nie je jasné.

Ceny plynu a elektriny v Európe naďalej klesajú. To je dobrá správa aj pre slovenské domácnosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zaceľovanie rán, ktoré európskej ekonomike uštedrila energetická kríza, pokračuje. Burzové ceny zemného plynu klesli na úroveň 45 eur za megawatthodinu. Kľúčová surovina sa tak predáva najlacnejšie za jeden a pol roka.

Mierna zima a dodávky skvapalneného plynu pomohli európskym krajinám dramaticky znížiť závislosť od ruských energií. V porovnaní s augustovými maximami sú aktuálne ceny energií v Európe o viac než 80 % nižšie.

„V nasledujúcich mesiacoch, pokiaľ sa situácia na energetickom trhu neskomplikuje, sa dá očakávať, že tento trend bude pokračovať. Ceny teda budú aj naďalej pokračovať v poklese,“ vysvetlil analytik Lukáš Lipovský.

Poklesu cien energií sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval redaktor Vladimír Amrich:

Energie sa v dohľadnej dobe nevrátia na úrovne spred roku 2021, keď Kremeľ začal manipulovať s dodávkami plynu do Európy. Ruský plyn totiž musia európske krajiny – vrátane Slovenska – nahrádzať drahším, skvapalneným plynom. Pokles cien je napriek tomu dobrou správou pre ekonomiku.

„Pre slovenskú ekonomiku alebo vôbec pre ekonomiky v Európe je to rozhodne dobrá správa. Ceny sa skôr či neskôr budú premietať aj do cien u výrobcov. A to samozrejme môže mať potom pozitívny dosah na znižovanie inflácie,“ priblížil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Peter Švec.

Potešia sa aj domácnosti

Aj ceny elektrickej energie sú výrazne nižšie ako vlani v lete. „Stále sa však držíme, podobne ako pri plyne, na niekoľkonásobne vyšších úrovniach. Ceny elektrickej energie primárne klesli preto, lebo klesli ceny plynu. Zároveň je aj veľmi vhodné počasie na produkciu elektriny z obnoviteľných zdrojov,“ spresnil Lipovský.

Ceny energií pre domácnosti sú na celý tento rok zastropované. Burzový pokles je však dobrou správou aj pre ne. „Existuje veľký predpoklad a veľká šanca, že regulované ceny pre budúci rok budú výrazne nižšie ako tento rok,“ dodal Švec.

Koľko presne domácnosti zaplatia za energie v roku 2024 bude závisieť od toho, ako regulačný úrad nastaví takzvané referenčné obdobie. Rozhodnutie by malo prísť už tento mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika