Na hlavný obsah

Čerpanie peňazí z plánu obnovy podľa Remišovej nie je ohrozené

Myslí si, že novelu školského zákona schvália.

Poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).
Poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) a poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD).Foto: RTVS

Poverená ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí) v politickej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy uviedla, že čerpanie prostriedkov z plánu obnovy nebude ohrozené. Novela školského zákona v parlamente podľa nej prejde, keď sa uzavrú rokovania s SaS.

Návrh školského zákona tento týždeň poverený minister školstva Ján Horecký stiahol z rokovania parlamentu. Argumentoval to tým, že chce získať širšiu podporu pre novelu. Ak by návrh v Národnej rade SR neprešiel, ohrozilo by to peniaze z plánu obnovy.

V parlamente vládne podľa nej chaos, lebo poslanci predkladajú rôzne nezmyselné návrhy a tie dôležité nemajú podporu. „Plán obnovy nie je plán obnovy pre túto vládu. Keď zaň niekto nezahlasuje, nerobí zlé tejto vláde, ale občanom SR. To sú reformy, ktoré Slovensko potrebuje,“ uviedla.

Poukázala na to, že jej ministerstvo investícií splnilo už tri zo štyroch míľnikov. Tvrdí, že peniaze sa stihnú vyčerpať, „ak po septembri neprídu babráci“.

Okrem návrhu školského zákona sa tento týždeň skloňovalo ohrozenie platieb z plánu obnovy aj v súvislosti s tým, že poslanci neschválili dve novely – o konkurze, ktorá mala zriadiť elektronický insolvenčný register, a o výnimke pre významné investície, ktorá mala urýchliť výstavbu nemocnice na Rázsochách.

Remišová verí, že nemocnica na Rázsochách sa stihne postaviť. Bývalému ministrovi zdravotníctva Vladimírovi Lengvarskému vyčítala zlý manažment plánu obnovu a výziev pre nemocnice.

Opozičný poslanec Ladislav Kamenický (Smer-SD) kritizoval plán obnovy, podľa neho nebol dobre pripravený. Vyčíta vláde, že do plánu nezahrnuli mestá a obce a že ani jedno euro nejde z plánu obnovy do poľnohospodárstva. Preto vraj nemôže koalícia rátať s podporu opozície.

Ceny potravín

Kamenický avizoval, že na štvrtok (30. 3.) zvolal Smer-SD okrúhly stôl do parlamentu, kde chcú riešiť aj ceny potravín. Na rokovanie prizvali aj zástupcov obchodnej inšpekcie, obchodných reťazcov, odborárov a výrobcov potravín.

„Chceme navrhnúť riešenia, ktoré by pomohli ľuďom v tomto marazme, ktorý spôsobila táto vláda,“ povedal v diskusnej relácii.

Na otázku, či vláda chystá nejaké opatrenia na zníženie dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny, Remišová neodpovedala priamo. Miesto toho vymenovala opatrenia, ktoré vláda schválila na pomoc ľuďom v čase vysokej inflácie. Spomenula zastropovanie cien energií, rodičovský bonus ši trináste dôchodky.

Diskusnú reláciu monitorovala aj redaktorka RTVS Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika