Na hlavný obsah

Česko označilo aplikáciu TikTok za bezpečnostnú hrozbu

Verejnosť by podľa úradu mala zvážiť jej používanie.

Česko označilo aplikáciu TikTok za bezpečnostnú hrozbu
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB) vydal v stredu (8. 3.) varovanie v súvislosti s aplikáciou TikTok. Označil ju za bezpečnostnú hrozbu a ľuďom vo verejných funkciách odporučil nepoužívať ju. Verejnosť by svoju aktivitu v aplikácii mala zvážiť.

„Množstvo zbieraných dát a zaobchádzanie s nimi, v kombinácii s právnym prostredím v Číne a rastúcim počtom užívateľov v Českej republike, nám nedáva inú možnosť, než označiť TikTok za bezpečnostnú hrozbu,“ vyhlásil riaditeľ NÚKIB Lukáš Kintr.

Úrad hrozbu vyhodnotil na úrovni „vysoká“, teda ako pravdepodobnú až veľmi pravdepodobnú. Okrem dát o používateľoch riziko predstavuje právne prostredie Číny, ktorému sa podriaďuje prevádzkovateľ aplikácie – spoločnosť ByteDance.

„Technológia zbiera mnoho informácií o užívateľoch a jeho správaní, aj o zariadení, na ktorom funguje. Tieto dáta a informácie ukladá na rôznych miestach a nie je celkom jasné, kto k nim má prístup,“ vysvetlil riziko NÚKIB. Zbierané dáta o užívateľoch môžu podľa úradu v budúcnosti zneužiť.

Bezpečnostné riziká, ktoré sú spojené s aplikáciou TikTok, NÚKIB podľa svojich slov sleduje a vyhodnocuje dlhodobo. V roku 2022 pribudlo mnoho významných zistení a analýz, ktoré prehĺbili už existujúce podozrenia.

Aplikáciu už svojim zamestnancom zakázali používať niektoré inštitúcie EÚ a od začiatku marca ju na úradných zariadeniach blokuje aj kanadská vláda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet