Na hlavný obsah

Cibuľa zdražela, je jej nedostatok. Kríza potrvá až do júna, tvrdí pestovateľ

Teda kým nebude nová úroda.

Cibuľa zdražela, je jej nedostatok. Kríza potrvá až do júna, tvrdí pestovateľ
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Kríza s nedostatkom cibule potrvá na Slovensku až do novej úrody, ktorá sa očakáva približne v júni. Informoval o tom generálny riaditeľ spoločnosti SANAGRO Tomáš Kohút, ktorá pestuje cibuľu zatiaľ približne na 30 hektároch na svojej farme v Senici.

Ako doplnil, napriek tomu, že cibuľa sa radí k druhom zeleniny, ktorá sa na našich poliach nachádza na najväčších výmerách, jej nedostatok už začínajú cítiť aj Slováci.

„Z informácií z trhu vieme, že nedostatok cibule z dovozu a jej vyššiu cenu už pociťujú aj slovenskí obchodníci. Domáci poľnohospodári preto pociťujú zvýšený dopyt po tej slovenskej. Nedostatok bude trvať do novej úrody, teda približne do júna, v závislosti od počasia to však môže byť aj dlhšie,“ uviedol Kohút.

Bežný Slovák ročne spotrebuje v priemere 13 kilogramov cibule. Podľa štatistík sa cibuľa na Slovensku pestuje na rozlohe 870 hektárov ornej pôdy, čo zaisťuje približne 78-percentnú sebestačnosť v spotrebe.

„Často dovážame z krajín, ktoré sú aktuálne postihnuté nepriaznivými podmienkami. Za nedostatkom zeleniny vrátane cibule stojí podľa vyjadrení Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory geopolitické napätie a nepriaznivé počasie spojené so záplavami v Pakistane, mrazmi v Strednej Ázii a suchom v severnej Afrike,“ uviedol riaditeľ spoločnosti.

Odvoláva sa na skúsenosti z poslednej ‚cibuľovej krízy‘ z roku 2019, ktorá bola spôsobená suchom v Európe. Ceny cibule v tom období vyskočili medziročne o 150 percent. „Tento stav trval približne pol roka. Situácia sa upokojila v lete 2019. Aj tentoraz očakávame, že trend bude podobný,“ doplnil Kohút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika