Na hlavný obsah

Čína varuje USA: Americký torpédoborec nelegálne vplával do jej vôd. Washington to popiera

Vyzvala USA, aby prestali s provokáciami.

Americký torpédoborec USS Milius.
Americký torpédoborec USS Milius.Foto: TASR/AP

Čínska armáda druhýkrát za dva dni uviedla, že musela odohnať americký torpédoborec, ktorý podľa nej nelegálne vplával do vôd pri Paracelských ostrovoch v Juhočínskom mori.

Spojené štáty to znovu popreli a uviedli, že torpédoborec USS Milius len uplatnil právo slobodnej plavby a oblasť následne opustil „po svojej vlastnej osi“. Informuje o tom v piatok (24. 3.) agentúra Reuters.

„Dôrazne žiadame USA, aby okamžite prestali s takýmito provokáciami, inak ponesú vážne následky nepredvídaných incidentov,“ uviedlo čínske ministerstvo obrany.

„Nezákonné a rozsiahle námorné nároky (Číny) v Juhočínskom mori predstavujú vážnu hrozbu pre slobodnú plavbu,“ kontrovalo americké námorníctvo.

Do prakticky rovnakého sporu sa obe mocnosti dostali vo štvrtok (23. 3.). Peking uviedol, že torpédoborec USS Milius nezákonne vnikol do čínskych teritoriálnych vôd, čím „narušil mier a stabilitu rušnej vodnej cesty“.

Washington reagoval slovami o rutinnej operácii v Juhočínskom mori. Zdôraznil, že USA budú naďalej lietať, plávať a pôsobiť všade tam, kde to medzinárodné právo umožňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet