Na hlavný obsah

Čínsky premiér sa dôrazne vyslovil proti nezávislosti Taiwanu

Vyzval na mierové opätovné zjednotenie.

Čínsky premiér sa dôrazne vyslovil proti nezávislosti Taiwanu
Ľudia sledujú na veľkoplošnej obrazovke ako čínsky premiér Li Kche-čchiang máva po tlačovej konferencii na záver výročného zasadnutia Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov v Pekingu 11. marca 2021. Foto: TASR/AP

Čínsky premiér Li Kche-čchiang sa v nedeľu (5. 3.) dôrazne vyslovil proti nezávislosti Taiwanu a vyzval na „mierové opätovné zjednotenie“ so samosprávnou demokratickou ostrovnou republikou. Informovala o tom agentúra DPA.

„Keďže my Číňania na oboch stranách Taiwanského prielivu sme jedna pokrvná rodina, mali by sme rozvíjať ekonomické a kultúrne výmeny a spoluprácu a zlepšovať systémy a politiky, ktoré prispievajú k blahobytu našich taiwanských krajanov,“ povedal Li na otvorení tohtoročného zasadnutia čínskeho parlamentu.

„Mali by sme podporovať mierový rozvoj vzťahov a napredovať v procese mierového znovuzjednotenia Číny,“ vyhlásil čínsky premiér pred takmer 3 000 delegátmi Celočínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov. V prejave tiež žiadal uplatňovanie tzv. zásady jednej Číny.

Taiwan, ktorý nikdy nebol súčasťou Čínskej ľudovej republiky, má vlastnú vládu od roku 1949, Peking však ostrovnú krajinu s približne 23 miliónmi obyvateľov považuje za súčasť územia jedinej Číny, pripomína DPA.


Po invázii Ruska na Ukrajinu rastú obavy, že by Peking mohol použiť vojenskú silu na presadenie svojho dlhodobého územného nároku na Taiwan. Čína v čase rastúceho napätia v regióne v uplynulých mesiacoch uskutočnila v jeho okolí sériu cvičení námorných a vzdušných síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet