Na hlavný obsah

Covid je stále horší ako chrípka. Sme na vrchole ďalšej vlny, tvrdí infektológ Sabaka

Prvýkrát si pripomíname Deň obetí pandémie COVID-19.

Covid je stále horší ako chrípka. Sme na vrchole ďalšej vlny, tvrdí infektológ Sabaka
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V pondelok 6. marca si na Slovensku prvýkrát pripomíname Deň obetí pandémie COVID-19. Tento pamätný deň schválil vlani parlament novelou zákona o štátnych sviatkoch. Práve 6. marca v roku 2020 na Slovensku potvrdili prvý prípad tohto vírusového ochorenia. Infikovaný bol 52-ročný muž z Kostolišťa pri Malackách.

Presne o mesiac neskôr – 6. apríla 2020 – sa slovenská verejnosť dozvedela o prvých dvoch obetiach tohto ochorenia. Za tri roky koronavírus pripravil na Slovensku o život viac ako 21-tisíc ľudí (presne 21 031 osôb). V nedeľu (5. 3. 2023) pribudla jedna obeť.

Slovenskí zdravotníci si ani tri roky od začiatku pandémie úplne nevydýchli. Koronavírus naďalej ovplyvňuje prácu lekárov a chod nemocníc. „Stále sa objavujú vlny, síce omnoho menšie ako bola druhá alebo tretia vlna, ale stále tu máme vlny nárastu hospitalizácií vyvolaných covidom-19,“ potvrdil pre spravodajský web RTVS infektológ Peter Sabaka.

Zapríčiňuje to najmä schopnosť vírusu neustále mutovať. „Dokáže nakaziť aj ľudí, ktorí infekciu už v minulosti prekonali alebo sú očkovaní. Stále to ovplyvňuje našu prácu a stále nás to zaťažuje,“ zdôraznil.

Vrchol ďalšej pandemickej vlny

Dodal, že v týchto dňoch sa Slovensko nachádza na vrchole ďalšej pandemickej vlny vyvolanej subvariantom, ktorý sa označuje ako kraken. Koniec výskytu tohto vírusového ochorenia je v nedohľadne. „Stále sa budeme stretávať s tým, že tu budú nové a nové vlny. Možno jeden, dva alebo trikrát do roka. Budú mať zrejme sezónny výskyt a objavovať sa budú najmä okolo zimy. Možno jedna vlna príde cez leto,“ vysvetľuje infektológ.

Koronavírus podľa neho netreba podceňovať ani v tomto období. V nemocniciach končí stále viac pacientov s ťažkým priebehom covidu ako pre komplikácie súvisiace s chrípkou. A to aj napriek tomu, že tohtoročná epidémia chrípky je silnejšia ako zvyčajne. „Covid je stále väčší problém ako chrípka,“ upozornil.

Testovanie a izolácia majú stále význam

Koronavírus rozdelil populáciu akoby na dve skupiny. „Pokiaľ má niekto imunitu po prekonaní ochorenia alebo po očkovaní a nie je senior, nemá veľa pridružených diagnóz alebo oslabenú imunitu, tak je pre neho de facto covid len bežné sezónne respiračné ochorenie,“ uviedol Sabaka.

Naopak, pozor si podľa neho musia dávať neočkovaní pacienti, pacienti starší ako 60 rokov a pacienti s pridruženými diagnózami – napríklad obezita, diabetes či s ochoreniami imunitného systému. Ich môže toto ochorenie priviesť až do nemocnice. Momentálne je na Slovensku s ochorením COVID-19 hospitalizovaných 441 pacientov, osem z nich je na pľúcnej ventilácii.

Pri prvých príznakoch podobných prechladnutiu by sme mali zbystriť pozornosť a otestovať sa. Infektológ v prípade potvrdeného ochorenia odporúča izoláciu. „Najmä by sme nemali navštevovať príbuzných, ktorí majú poruchu imunity alebo pridružené diagnózy. To je najdôležitejšie,“ radí Sabaka.

Okamžite sa otestovať je dôležité aj pre stanovenie liečby. Najmä ľudia z rizikových skupín by sa mali v prípade podozrenia na koronavírus čo najrýchlejšie otestovať a kontaktovať svojho lekára. „Ten im môže predpísať lieky, ktoré, ak sa nasadia v prvých piatich dňoch ochorenia, tak dramaticky znižujú riziko ťažkého priebehu,“ hovorí Sabaka. Ide o antivirotiká paxlovid a lagevrio.

Očkovanie treťou a štvrtou dávkou vakcíny proti covidu infektológ odporúča najmä rizikovej populácii. „Pre väčšinu mladých, zdravých ľudí bez pridružených diagnóz očkovanie veľký benefit neprináša,“ uviedol.

Generálna prokuratúra začala trestné stíhanie

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR Maroš Žilinka v pondelok (6. 3.), v súvislosti s Dňom obetí pandémie COVID-19, potvrdil, že v januári začal trestné stíhanie pre marenie úlohy verejným činiteľom a všeobecné ohrozenie pri manažmente pandémie COVID-19, ktorý mohol spôsobiť zvýšenú úmrtnosť.

V príspevku na sociálnej sieti informoval, že v období rokov 2020 až 2022 došlo k nesprávnym postupom, rozhodnutiam a prijímaniu opatrení verejnými činiteľmi. To malo mať za následok zvýšenú úmrtnosť. Úmrtiam sa podľa Žilinku dalo predísť v 21-tisíc prípadoch. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

„V trestnej veci k dnešnému dňu nebolo vznesené obvinenie konkrétnej osobe a sú vykonávané procesné úkony. Vzhľadom na počiatočné štádium trestného konania nie je možné poskytnúť bližšie informácie, aby nedošlo k zmareniu alebo sťaženiu objasnenia a vyšetrenia veci,“ priblížila Drobová.

Generálna prokuratúra SR sa manažmentom pandémie COVID-19 začala zaoberať na základe štúdie ,Nadúmrtnosť na COVID-19 v kontexte rozhodnutí zdravotnej politiky (roky 2020 – 2022)‘ z decembra 2022, ktorá bola predmetom reportáže odvysielanej v Správach RTVS.

Reportáž RTVS upozornila na výsledky spomínanej štúdie, podľa ktorej na vysokú nadúmrtnosť počas pandémie koronavírusu mali vplyv rozhodnutia politikov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko