Na hlavný obsah

Daňové priznanie sa niekedy oplatí podať aj tým, ktorí nemusia. Prečítajte si, či sa to týka aj vás

Daňové priznanie treba podať do konca marca.

Daňové priznanie sa niekedy oplatí podať aj tým, ktorí nemusia. Prečítajte si, či sa to týka aj vás
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak ste za minulý rok zarobili viac ako 2 289 eur a 63 centov, musíte do konca marca priznať a zaplatiť daň z príjmu. Za určitých okolností sa však oplatí podať daňové priznanie aj tým, ktorí túto sumu nezarobili. Napríklad dôchodcom alebo študentom.

„V prípade dôchodcov, pokiaľ nepresiahli sumu 2 289,63 eura, tak podaním daňového priznania dokážu získať vrátenie dane z príjmov. Pretože oni si počas roka nemôžu uplatňovať nezdaniteľnú časť, ale pri podaní daňového priznania im štát vráti daň,“ vysvetľuje Martin Tužinský, daňový poradca, predseda Združenia účtovníkov Slovenska.

„Študentom, ktorí pracovali časť roka a zamestnávateľ im zrážal preddavky na daň, sa rovnako oplatí podať daňové priznanie, pretože si uplatnia celú nezdaniteľnú časť a tým pádom budú mať preplatok,“ dodáva Alica Orda Oravcová, daňová poradkyňa Slovenskej komory daňových poradcov.

Viac o tom, komu sa oplatí podať daňové priznanie, zisťovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Podať daňové priznanie môže byť výhodné aj pre nezamestnaných. „Ten, kto pracoval iba časť roka a nie je poberateľ výsluhového starobného alebo iného dôchodku, tak tomu zaplatené preddavky správca dane vráti. A tomu odporúčam podať si daňové priznanie,“ uviedla Orda Oravcová.

Podanie priznania a zaplatenie dane z príjmu si môžete odložiť do konca júna. Daňovému úradu však odklad musíte oznámiť bez udania dôvodu. Novinkou je, že daň z príjmu môžete zaplatiť platobnou kartou priamo z portálu finančnej správy.

„Call centrum bude nápomocné klientom v posledných marcových dňoch. Posledné dva marcové dni budú predĺžené úradné hodiny až do polnoci,“ oznámila Martina Rybanská, hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR.

V tých mestách, kde finančná správa zrušila kontaktné miesta, prídu daniari prebrať daňové priznania osobne. Týka sa to napríklad Šamorína, Hlohovca, Detvy, ale aj viacero miest na východnom Slovensku. Kam presne, včas oznámia na stránke finančnej správy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika