Na hlavný obsah

Desaťtisíce ľudí v Španielsku demonštrovali proti potratom

Umelé prerušenie tehotenstva je v krajine legálne od roku 2010.

Desaťtisíce ľudí v Španielsku demonštrovali proti potratom
V španielskom Madride ľudia protestovali proti potratom. Foto: Profimedia

V centre Madridu v nedeľu (12. 3.) tisíce ľudí demonštrovali proti potratom a na ochranu života „od jeho začiatku až do jeho prirodzeného konca“. Podľa úradných odhadov prišlo 23-tisíc ľudí. Akciu zvolala platforma Sí a la vida (Áno životu), ktorá združuje asi 500 asociácií podporujúcich túto myšlienku, píšu agentúry AFP a EFE.

Ľudia v dave mali zelené balóniky a cedule a nápisy odmietajúce potraty. Vialo tam tiež niekoľko španielskych a burgundských vlajok, hrala hudba, spievalo sa a tancovalo, píše EFE.

Umelé prerušenie tehotenstva v Španielsku nie je trestné od roku 1985, legálne je od roku 2010. Španielski poslanci navyše v polovici februára schválili zákon, ktorý rozširuje právo na potrat vo verejných nemocniciach. Tie však v prevažne katolíckej krajine poskytujú len 15 percent potratov, pretože väčšina lekárov ich kvôli svojmu presvedčeniu odmieta vykonávať, píše AFP. Ženy v Španielsku pre prerušenie tehotenstva často cestujú stovky kilometrov.

Nový zákon napríklad umožňuje maloletým starším ako 16 rokov potrat bez súhlasu rodičov, a ruší tak pravidlo zavedené v roku 2015 konzervatívnou vládou. Ako prvá krajina v Európe má tiež Španielsko nové „menštruačné voľno“ pre ženy, ktoré trpia silnými bolesťami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet