Na hlavný obsah

Deti cez rozprávky precestujú takmer celý svet. Košická medička vytvorila unikátnu knihu

Rozprávky zozbierala ich od svojich zahraničných spolužiakov.

Deti cez rozprávky precestujú takmer celý svet. Košická medička vytvorila unikátnu knihu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košická medička vytvorila unikátnu knihu pre deti. Je plná tradičných rozprávok z krajín z celého sveta. Zozbierala ich od svojich zahraničných spolužiakov.

Deti cez rozprávky precestujú takmer celý svet. V knižke nájdu sýrske, venezuelské, čínske či dokonca nigérijské rozprávky.

„Nie sú to dlhé rozprávky, lebo primárne to bolo určené na čítanie, keď v materskej škole deti idú poobede spať, aby im pani učiteľka vedela rozprávky prečítať,“ ozrejmila Ľubomíra Marczelová, študentka medicíny, autorka knihy.

Knižke pre deti sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

Napísaním knihy sa to však neskončilo. Študenti zo Spolku medikov mesta Košice teraz rozprávky čítajú deťom v nemocniciach či detských domovoch.

„Každá jedna rozprávka je jedinečná a všetky majú spoločné práve krásne morálne myšlienky. Tie, čo dajú deťom niečo do života,“ povedala Alexandra Hrubaničová, Klub detskej nádeje, Spolok medikov mesta Košice.

„Je to pre nich veľký prínos a určite aj oživenie všedného dňa, lebo trávia efektívne voľný čas s medikmi, ktorí sú pre nich aj dobrým vzorom,“ dodala Gabriela Gajdošová, vychovávateľka.

Kniha je voľne dostupná online pre všetkých na stránkach UNICEF-u, ktorý jej vydanie podporil.

Pomoc je obojstranná. Medici takýmto spôsobom získavajú skúsenosti, ktoré môžu zužitkovať ako lekári v budúcnosti. Na lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach študuje aktuálne viac ako 3 100 študentov, pričom približne 40 percent z nich sú zo zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko