Na hlavný obsah

Detskí pacienti nebudú môcť byť so svojimi rodičmi za každých okolností

Na nedostatočné práva detí upozorňovali pacientske organizácie i detská ombudsmanka.

Detskí pacienti nebudú môcť byť so svojimi rodičmi za každých okolností
Na ilustračnej snímke nemocničné lôžko. Foto: RTVS

Detskí pacienti nebudú môcť byť so svojimi rodičmi za každých okolností.
Posilnené právo na sprievod predkladatelia, poslanci SaS, z rokovania parlamentu stiahli. Môže za to návrh OĽANO.

Na nedostatočné práva detí upozorňovali pacientske organizácie i detská ombudsmanka. Rodičia nemajú vytvorené podmienky na to, aby mohli byť v nemocnici pri svojom dieťati. Roky sa tento problém neriešil.

Téme sprievodu dieťaťa v nemocnici sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Vyše 62-tisíc ľudí podpísalo petíciu, aby sa zakotvilo právo detí mať pri sebe rodiča v nemocnici, prípadne pri vyšetrení.

„Keď sa pozrieme na okolité krajiny či už je to Česko, Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko, všade toto právo majú ukotvené vo svojej právnej úprave,“ ozrejmila Vladimíra Marcinková (SaS), poslankyňa NR SR, predkladateľka návrhu.

V prvom čítaní návrh podporilo 115 poslancov. Od definitívneho schválenia bol už len krok. Poslankyňa Vladimíra Marcinková sa však rozhodla materiál z rokovania stiahnuť. Nesúhlasila s na poslednú chvíľu schválenými pozmeňujúcimi návrhmi.

„V súčasnom stave zdravotníctva ten náš pozmeňujúci návrh pomáha zákonu aby bol vykonateľný,“ dodal Marek Šefčík (OĽANO), poslanec NR SR.

„Tou zmenou, s ktorou prišiel klub OĽANO, posilní práva nie detského pacienta, ale zdravotníckeho zariadenia. V podstate by rodiča mohli vykázať od dieťaťa z akýchkoľvek dôvodov,“ vysvetlila Marcinková.

Nezhody medzi poslancami vyústili do toho, že sa nateraz nič meniť nebude. Slovensko sa na jednej strane zaviazalo k dodržiavaniu Dohovoru OSN o právach dieťaťa, no v praxi to vyzerá tak, že rodičia nie vždy môžu byť so svojimi deťmi v nemocnici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko