Na hlavný obsah

Dieťa spopolnili bez súhlasu rodičov. Mesto tvrdí, že sa o jeho pohreb nikto nezaujímal

Rodičia chcú podať trestné oznámenie.

Rodičia mŕtveho dieťaťa.
Rodičia mŕtveho dieťaťa.Foto: RTVS

Začiatkom februára prišlo o život iba mesačné dieťa z obce Richnava na Spiši. Zomrelo v Detskej fakultnej nemocnici Košice. Jeho rodičia nemali na prevoz tela a pochovanie peniaze. Pomoc im ponúkla pohrebná služba z Prešova. Dieťa však medzitým spopolnili. Rodičia tvrdia, že sa tak stalo bez ich súhlasu.

Zamestnanci pohrebnej služby prišli 17. februára do richnavskej osady v gelnickom okrese. Od rodičov dostali splnomocnenie na prevoz tela z patológie v Košiciach. „Chceli mi malého spopolniť, no ja som s tým nesúhlasil. Teraz syna pochováme dôstojne,“ vravel vtedy otec zosnulého dieťaťa Kristián Tulej.

Všetko však dopadlo inak. “Išli sme po malého Paľka, kde nám povedali, že telíčko už je spopolnené,” vysvetlil Lukáš Matej, pracovník pohrebnej služby v Prešove.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Marie Balážová Melníková:

“Ja som chcel najprv malého vidieť a potom ho pochovať, ale to tak nebolo. Oni ho spálili bez nášho súhlasu. Ja som žiadne papiere nepodpísal,” priblížil otec. Pohrebná služba v Košiciach uviedla, že 9. februára dostala objednávku na zabezpečenie sociálneho pohrebu na základe rámcovej dohody s mestom, ktoré bolo obstarávateľom pohrebu.

“O pohreb maloletého sa nikto z rodiny ani z pohrebných služieb nezaujímal. Preto sme v zákonnej lehote a v zmysle platnej legislatívy zabezpečili sociálny pohreb maloletého,” povedal hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Keďže rodičia nebohého mesačného Paľka cítia krivdu, plánujú sa brániť. Na polícii chcú podať trestné oznámenie a podnet od nich smeruje aj na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny