Na hlavný obsah

Rusko chce odoberať občianstvo za vlastizradu a diskreditáciu vojny na Ukrajine

Ruský parlament rokuje o novele zákona.

Rusko chce odoberať občianstvo za vlastizradu a diskreditáciu vojny na Ukrajine
Ruský prezident Vladimír Putin. Foto: TASR/AP

Navrhované zmeny ruského zákona by umožnili odobrať štátne občianstvo za vlastizradu alebo diskreditáciu vojenskej operácie na Ukrajine, informovali v stredu (15. 3.) ruské médiá. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy o odobratí nadobudnutého ruského občianstva sa týkajú „zrady, diskreditácie špeciálnej vojenskej operácie“, citovala agentúra RIA Konstantina Zatulina, prvého podpredsedu parlamentného výboru pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

Navrhované pozmeňujúce a doplňujúce návrhy zákona o občianstve predložili na prerokovanie tomuto výboru. Reuters pripomína, že Rusko nazýva svoju inváziu na Ukrajine „špeciálnou vojenskou operáciou“, kým Ukrajina a jej spojenci tvrdia, že je to eufemizmus pre plnohodnotnú agresiu, ktorej cieľom je obsadiť ukrajinské územia.

SNŠ vzniklo v roku 1991 a sformovalo ho Rusko spolu so skupinou bývalých sovietskych republík. V roku 2022 získalo podľa údajov ruského ministerstva vnútra ruské občianstvo viac než 691-tisíc ľudí. Takmer polovica z nich pochádzala z krajín SNŠ.

Dolná komora ruského parlamentu – Štátna duma – v utorok (14. 3.) odhlasovala schválenie novely zákona trestajúceho tých, ktorých uznali vinnými z diskreditácie „dobrovoľníckych“ skupín bojujúcich na Ukrajine.

Kremeľ tvrdí, že väčšina Rusov podporuje jeho kroky na Ukrajine a prieskumy verejnej mienky toto tvrdenie podporujú. Státisíce ľudí, ktorí s tým nesúhlasia či sa obávajú odvodu na bojisko, však už z krajiny ušli. Tí, ktorí zostali, riskujú dlhoročné väzenské tresty v prípade, ak si trúfnu „diskreditovať“ armádu.

Za takéto „diskreditovanie“ armády hrozí až päťročné väzenie. Za úmyselné šírenie nepravdivých informácií o ruskej armáde môže vinník ísť za mreže až na 15 rokov, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet