Na hlavný obsah

Do systému dotácií pre farmárov prichádzajú novinky. Farmárom chýbajú informácie

Neistota narastá.

Do systému dotácií pre farmárov prichádzajú novinky. Farmárom chýbajú informácie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štyristo miliónov eur. Takúto sumu si ročne rozdelia slovenskí farmári na takzvaných priamych platbách. Žiadosti spravidla predkladajú od polovice apríla, do polovice mája. Hoci sa termín blíži, stále chýba kľúčová legislatíva. Od tohto roka do celého systému dotácií prichádzajú mnohé novinky.

Asi 100 eur na každý hektár pôdy. Najväčšie podniky na priamych platbách získavajú ročne desiatky až stovky tisíc eur, pre všetkých farmárov ide o takzvané isté peniaze. Pre chýbajúce nariadenie však teraz rastie neistota.

Priamym platbám pre farmárov sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Novinkou na poliach sú biopásy, v administratíve zas stropovanie platieb pre veľké farmy aj predkladanie nových dokumentov. Za každú chybu hrozí zníženie platieb.

„Nervozita v poslednej dobe začína narastať o mesiac ideme podávať priame platby a stále nemáme dostatok informácií a dostatok usmernení na to, aby sme na nový systém priamych platieb nabehli,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Príprava meškala, keď som nastúpil na pozíciu ministra. Meškala aj legislatíva samotnej Európskej komisie a Európskej únie a my sme preto pod časovým tlakom,“ vysvetlil Samuel Vlčan, dočasne poverený minister pôdohospodárstva.

Nariadenie je podľa predsedu odbytového družstva Plody zeme Jozefa Šumichrasta v medzirezortnom pripomienkovom konaní, čiže tam ešte môžu nastať nejaké zmeny. „V podstate je to taká neistá situácia pre nás,“ dodal.

Na Slovensku bola pritom zvýšená chybovosť v žiadostiach farmárov zistená aj v minulosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny