Na hlavný obsah

Dvom stredným školám v Rači hrozí koniec. Petíciu za ich zachovanie podpísali tisícky ľudí

Súvisí to s pripravovaným zlučovaním škôl.

Dvom stredným školám v Rači hrozí koniec. Petíciu za ich zachovanie podpísali tisícky ľudí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stredné odborné školy (SOŠ) elektrotechnická a hotelová v bratislavskej Rači protestujú proti ich plánovanému zrušeniu. Petíciu za ich zachovanie podpísalo okolo päťtisíc ľudí. Bratislavský samosprávny kraj (BSK) pripravuje optimalizáciu, teda zlučovanie škôl. Podľa nej by mali žiaci pokračovať v štúdiu v iných, lepšie vybavených školách od septembra 2024.

Budúcich čašníkov, kuchárov, cukrárov, ale aj elektrotechnikov čaká možno posledný školský rok v týchto triedach. Ich školy majú zlúčiť s inými. Zámer vyvolal nevôľu.

„BSK sa vyjadruje, že nechcú daný objekt škôl, to myslím SOŠ na Pántoch a SOŠ elektrotechnickú na rybničnej predať, ale chcú zachovať pre ďalšie vzdelávanie,“ uviedla riaditeľka hotelovej školy Mária Katreniaková.

Rušeniu stredných škôl v bratislavskej Rači sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Klára Grausová:

Samospráva tvrdí, že nechce viac investovať do množstva, ale do kvality škôl. Preto tie s podobným zameraním zlučuje.

„Záujem zo strany žiakov a učiteľov, ktorý už dlhodobo je naozaj nízky. Rovnako je to aj nevyhovujúci stav celého areálu, budovy. V neposlednom rade je to aj záujem zamestnávateľov,“ podotkla hovorkyňa BSK Lucia Forman.

„Momentálne je škola naplnená na 85 percent. Posledných šesť rokov sa do strednej odbornej školy investovalo približne viac ako tri milióny eur. SOŠ hotelových služieb má každú triedu, každý odbor v duálnom vzdelávaní,“ podotkla Katreniaková.

„Elektrotechnická škola, čiže naša škola zabezpečuje kvalitné a moderné a veľmi dobre odborne vybavené vzdelávanie. Absolventi sa uplatňujú bez problémov na trhu práce,“ povedal riaditeľ SOŠ elektrotechnickej Vladimír Sénaši.

Budovy škôl nezostanú nevyužité

Stredné odborné školy elektrotechnická a hotelových služieb a obchodu sú v susedstve s bývalou taktiež strednou odbornou školou železničnou, ktorá tu už desaťročie chátra. Školy sa obávajú, že ich budovy skončia podobne.

„Určite vylučujem, že BSK nechá túto budovu prázdnu. Naopak, je v jeho záujme aby naozaj bola táto budova využitá,“ uviedla hovorkyňa BSK. Priestory majú naďalej slúžiť na vzdelávacie aktivity. Čo to presne znamená jasné nie je.

O osude stredných odborných škôl v Rači bude rozhodovať zastupiteľstvo BSK 31. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny