Na hlavný obsah

EÚ predĺžila dobrovoľné obmedzenie spotreby plynu o 15 percent

To pomôže bloku pripraviť sa na budúcu zimu pri nedostatku dodávok ruského plynu.

EÚ predĺžila dobrovoľné obmedzenie spotreby plynu o 15 percent
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ministri energetiky Európskej únie (EÚ) sa v utorok (28. 3.) dohodli na predĺžení dobrovoľného obmedzenia spotreby plynu o 15 percent o rok, do marca 2024. To pomôže bloku pripraviť sa na budúcu zimu pri nedostatku dodávok ruského plynu. Informovali o tom agentúry Bloomberg a Reuters.

Niektorí predstavitelia Únie očakávali, že ministri budú riešiť spor o tom, či by sa jadrová energia mala započítať do cieľov v oblasti obnoviteľnej energie. Táto otázka rozdeľuje členské štáty. Môže tiež priniesť meškanie hlavnej politiky EÚ v oblasti obnoviteľných zdrojov energie.

Zníženie spotreby zemného plynu bolo jedným z niekoľkých opatrení, ktoré bloku pomohli prekonať energetickú krízu po vypuknutí vojny na Ukrajine. Spotreba plynu v EÚ klesla medzi augustom 2022 a januárom 2023 o 19,3 percenta, ukazujú údaje Rady EÚ.

Únia hľadá tiež spôsob, ktorý by umožnil členským štátom zakázať dodávky ruského skvapalneného zemného plynu (LNG). A to bez zavedenia nových energetických sankcií.

Ministri energetiky sú pripravení schváliť návrh, ktorý vládam umožní dočasne zabrániť ruským vývozcom vopred si rezervovať infraštruktúru potrebnú na prepravu LNG. Uvádza sa to v dokumente, ktorý videla agentúra Bloomberg News.

„Nemôžeme, a ani sa nevrátime k status quo s Ruskom ako naším hlavným dodávateľom plynu,“ povedala Kadri Simsonová, eurokomisárka pre energetiku.

Navrhované nariadenie musí schváliť aj Európsky parlament. Ten ponúkol svoje vlastné riešenia na obmedzenie dovozu ruského plynu. Zablokovanie dovozu LNG presadzujú najmä Fínsko, Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet