Na hlavný obsah

EÚ chce vyčleniť dve miliardy eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu

Jej nedostatok je jedným z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády.

EÚ chce vyčleniť dve miliardy eur na delostreleckú muníciu pre Ukrajinu
Ukrajinský vojak sedí pri munícii na palube poľskej húfnice AHS Krab. Foto: TASR/AP

Ministri obrany Európskej únie v stredu (8. 3.) rokovali o stratégii na zintenzívnenie dodávok delostreleckej munície na Ukrajinu. Tá zahŕňa vyčlenenie dvoch miliárd eur zo spoločných finančných prostriedkov, oznámil po zasadnutí šéf diplomacie EÚ Josep Borrell.

Polovica sumy má ísť na spoločné nákupy projektilov, druhá na preplatenie dodávok zaslaných jednotlivými štátmi. Borrell uviedol, že plán má širokú podporu, ale na jeho schválenie sú potrebné ďalšie rokovania o „otvorených otázkach“.

Nedostatok delostreleckej munície sa v súčasnosti uvádza ako jeden z najpálčivejších problémov ukrajinskej armády, ktorej obrana proti ruskej invázii vstúpila minulý mesiac do druhého roka.

V uniknutom liste svojim partnerom z EÚ ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov napísal, že armáda mesačne vystrelí približne 120 000 nábojov, ale potrebuje ich najmenej dvakrát toľko. Medzitým sa dodávky od západných spojencov Kyjeva rýchlo znižujú.

„Musíme dodávať viac, ale dodávky musia byť rýchle. Navrhol som prístup, ktorý sa zakladá na troch pilieroch,“ povedal Borrell po stretnutí ministrov EÚ v Štokholme.

Tri piliere

Prvým pilierom je vyčlenenie miliardy eur, z ktorej by sa členským štátom preplácali „spotové“ dodávky munície, o ktorých poskytnutí rozhodnú nezávisle. Išlo by o ďalšie využitie obranného fondu EPF, z ktorého Únia už dlho uhrádza členským štátom časť zbraní a munície dodaných Ukrajine.

Druhou zložkou plánu sú spoločné nákupy munície kalibru 155 milimetrov prostredníctvom Európskej obrannej agentúry, čo by podľa Borrella urýchlilo dodávky a tiež znížilo náklady. Tretí pilier sa zameriava na zvýšenie výrobnej kapacity v EÚ.

„Musíme mať, je mi ľúto, že to musím povedať, vojnovú mentalitu,“ povedal Borrell. „Myslím, že môžem povedať, že na tomto prístupe panovala všeobecná zhoda,“ pokračoval. Šéf diplomacie EÚ dúfa, že „konkrétne, formálne rozhodnutie“ padne počas zasadnutia Rady EÚ naplánovaného na 20. marca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet