Na hlavný obsah

Europoslanci schválili pravidlá, ktoré majú pomôcť vo vyrovnaní platov mužov a žien

Zamestnávateľom, ktorí ich porušia budú hroziť pokuty.

Europoslanci schválili pravidlá, ktoré majú pomôcť vo vyrovnaní platov mužov a žien
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európsky parlament vo štvrtok (30. 3.) schválil nové pravidlá, ktoré majú zamestnancom zabezpečiť prístup k informáciám o rozdiele medzi platmi mužov a žien pracujúcich na rovnakej pozícii.

Norma má pomôcť upraviť doterajšiu prax, keď sú ženy často za rovnakú prácu odmeňované menej ako muži. Zamestnávateľom, ktorí budú porušovať pravidlá, budú hroziť pokuty. Aby mohla smernica dojednaná v decembri za českého predsedníctva začať platiť, musia ju ešte formálne schváliť členské štáty.

Hoci sa v posledných rokoch rozdiely v platoch a mzdách mužov a žien zmenšujú, podľa údajov Európskej komisie predstavuje stále priemerne takmer 13 percent. Napríklad v Nemecku to bolo 17,6 percenta, na Slovensku o percentuálny bod menej a v Česku 15 percent. EÚ sa preto zhodla na norme, ktorá dáva ľuďom právo zistiť, koľko konkrétny podnik platí na obdobných pozíciách mužom a ženám.

Firmy s viac ako stovkou zamestnancov budú musieť údaje o rodových rozdieloch v príjmoch poskytovať národným úradom. V prípade, že bude rozdiel prekračovať päť percent, budú mať povinnosť analyzovať príčiny a situáciu napraviť. Úrady členských krajín majú pre firmy, ktoré budú pravidlá porušovať, stanoviť pokuty.

„V minulosti bola práca žien nedocenená a horšie platená. Touto smernicou sme urobili dôležitý krok na ceste k rovnakej odmene za rovnakú prácu, „komentovala schválenie návrhu jeho spravodajkyňa z europarlamentnej frakcie zelených Kira Peterová-hansenová.

Zamestnávatelia by mali pristupovať genderovo neutrálne nielen k odmeňovaniu, ale aj k vypisovaniu výberových konaní či prijímacím pohovorom. Ak firma poruší právo zamestnanca vyplývajúce z novej smernice, pracovník sa bude môcť domáhať odškodnenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet